Ürdün’deki dilenciler koronavirüs sürecinde yöntem değiştirdi

Dilenciler, söz konusu durum karşısında sokağa çıkma saatlerinde marketler, fırınlar ve eczaneler gibi yerlerden alışveriş yapan vatandaşların toplanma merkezlerindeki sokak satıcılarına dilenmek için bazı numaralara başvurdu

Koronavirüsle mücadele uygulamaları dolayısıyla Ürdünlülerin günlük yaşamdan uzaklaşması dilencilerin gelirlerini kaybetmesine yol açtı. (AFP)

Ürdün, sokağa çıkma yasağıyla koronavirüsle (Kovid-19) mücadele etmeye çalışırken ülkedeki dilenciler de kendilerini, geçim kaynaklarını tehdit eden gerçek zorluklarla karşı karşıya buldu. Bu zorluklar, Ramazan Ayı’nın da başlamasıyla katlanmaya devam etti. Öyle ki her yıl ortaya koyulan gelenekler gibi kalabalıklar, Ramazan etkinlikleri ve iftar saatinden dakikalar önce kuyruk oluşturan araç trafiği bu yıl olmadı.

Küresel salgın nedeniyle Ürdün toplumunun bu gruba yönelik sorumluluğu, Sosyal Kalkınma Bakanlığı’ndan onları takip etmek ve tutuklamakla görevli olan genel güvenliğe geçmiş oldu.

Dolandırıcılık

Dilenciler, söz konusu durum karşısında sokağa çıkma saatlerinde marketler, fırınlar ve eczaneler gibi yerlerden alışveriş yapan vatandaşların toplanma merkezlerindeki sokak satıcılarına dilenmek için bazı numaralara başvurdu. Aynı şekilde maaş çekmek ya da para yatırmak isteyenlerin uzun kuyruklar oluşturduğu banka ve ATM’ler de dilencilerin hedefindeydi.

Önceki yıllarda camiler, alışveriş merkezleri, sokaklar ve büyük meydanların yakınında aktif olan dilenciler, bu yıl farklı olarak yetkililerin gözlerinden uzak olan mahallelere ve ara sokaklara dağıldı.

Bazı dilenciler, maske ve dezenfektan satmaya çalışırken bazıları da çeşitli dolandırıcılık yöntemlerine başvurdu. Bu yöntemlerin arasında ‘Ürdünlü olmadıkları ve ülkede mahsur kaldıkları, yiyecek, ilaç almak ve kira ödemek zorunda oldukları yalanları da bulunuyor.

Bazı dilenciler evlerin kapısını çalarken bazıları da koronavirüs döneminde insanların yaygın olarak kullandıkları sosyal medya siteleri aracılığıyla dilenmeye başladı.

Öyle ki sosyal medya organları, sahte bağış kampanyalarının yapıldığı, sokağa çıkma yasağından ve karantinadan etkilenen vatandaşlara Ürdün’den ya da yurt dışından yardım sağlama faaliyetlerinin yürütüldüğü bir platforma dönüştü.

Kârlı günlük gelir

Sosyal Kalkınma Bakanlığı’nda dilenmeyle mücadele bölümünün direktörü olan Mahir Kalub, yakalanan dilencilerin günlük ortalama gelirinin en az 56 dolar olduğunu söyledi. Bazı tahminlere göre ise dilenciler yaklaşık 100 dolar kazanıyor.

Sosyal Kalkınma Bakanı Basma İshakat, bakanlığın yanlarında on binlerce dolar taşıyan dilencileri yakaladığını belirttiği açıklamasında “Bu insanların lüks arabaları var ve dilencilik yapıyorlar” dedi.

Yetkili makamlar, koronavirüs salgınının Ürdün’de zirveyi gördüğü geçen ay farklı uyruklara sahip 215 dilenci yetişkin ve çocuğu yakaladı.

Sosyal Kalkınma Bakanlığı kayıtları, koronavirüs salgını ışığında ‘dilenciliğin’ giderek artan bir durum olduğunu ortaya koydu. Öyle ki bazı kesimler, eşlerini ve çocuklarını zorla dilendiriyorlar. Bu durum, Ürdün kanunlarına göre en az 1 yıl hapis cezası gerektiren bir suç olarak sayılıyor.

Dilenci sayısı bakımından ilk sırada başkent Amman, ardından da Zerka şehri geliyor. Resmi rakamlar, yakalanan dilencilerin yüzde 76’sının dairelere, arsalara, araçlara ve dükkanlara sahip olduğunu ortaya koydu.

Dilencilere ilişkin olarak Sosyal Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan bir çalışma, dilencilerin yüzde 98’inin sağlıklı ve yüzde 91’inin çalışabilir durumda olduğunu, yüzde 67’sini okuma yazma bilmediğini ancak çoğunun hasta ve sakat olduklarını savunduğunu ortaya koydu.

Rekabet

Bazı dilenciler, koronavirüsün yoksul ve ihtiyaç sahibi kesimin sayısını artırması sonrasında bu mesleğe yeni başlayanlarla oluşan rekabetten şikayet ederken, medya organları üzerinden de devletin bu konuda bir çözüm bulması çağrısı yapıldı.

Ekonomistler, hükümetin koronavirüs nedeniyle zarar gören ve işlerini kaybeden kesime yardım etmek için başlattığı sosyal koruma programlarına dilencilerin de dahil edilmeleri önerisinde bulundu.

Ramazan Ayı’nın başlamasıyla birlikte Ürdün hükümeti uygulamalarını hafifletti. Vatandaşların dışarıya çıkmasına izin verilen saatler sabah 8 ve akşam 6 olarak değiştirildi.

Ülkenin kuzeyindeki İrbid vilayetindeki bölgelere yönelik karantina uygulaması sonlandırıldı. Kapsamlı yasak haftada bir güne düşürüldü. Güneydeki Akabe şehrinde hayat normale dönerken çalışmalarına devam etmesine izin verilen sektör sayısı da artırıldı.

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

https://www.independentarabia.com/node/114621/

DAHA FAZLA HABER OKU