New York'ta Kovid-19 nedeniyle hastanelik olanların yüzde 94'ünde en az bir kronik hastalık tespit edildi

New York'ta yapılan bir araştırma eyaletteki hastanelere kaldırılan Kovid-19 hastalarının sadece yüzde 6'sının kronik hastalığı olmadığını ortaya koydu. Yüksek tansiyon, obezite ve diyabet en yaygın kronik hastalıklar

Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre New York'ta Kovid-19'dan yaklaşık 16 bin 400 kişi hayatını kaybetti

Yeni bir bilimsel araştırma ABD’de koronavirüs salgınının merkezi New York’ta hastaneye yatırılan Kovid-19 hastalarının neredeyse tamamının önceden bir kronik hastalığa, yüzde 88’inin de en az iki kronik hastalığa sahip olduğunu gösterdi.

Daha önceki araştırmalar obezite, diyabet ve yüksek tansiyonun Kovid-19’un ağır geçirilmesinde genel risk faktörleri olduğunu ortaya koymuştu ancak araştırmanın ulaştığı rakamlar çarpıcı.

Buna göre Kovid-19’dan hastaneye kaldırılan hastalardan sadece yüzde 6’sının mevcut bir sağlık sorunu bulunmuyor.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Hakemli bilimsel yayın Amerikan Tabipler Birliği Dergisi'nde (Journal of the American Medical Association, JAMA) yayımlanan araştırmanın baş yazarı, New York'taki Feinstein Tıbbi Araştırma Enstitüleri'nin başkan yardımcısı Karina Davidson "Kronik hastalıkların eşlik ettiği hastaların sayısı bizi şaşırttı" dedi.

Araştırma kapsamında 1 Mart ile 4 Nisan'da eyaletin en büyük sağlık hizmeti sağlayıcısı Northwell Health'e bağlı New York, Long Island ve Westchester'daki 10'dan fazla hastanede yaklaşık 5 bin 700 Kovid-19 hastasının tıbbi verileri incelendi.

Hastaların dijital sağlık kayıtları ve diğer demografilk bilgileri analiz edildi. Araştırmacılar hastalanan onlarca çocuk ve ergenin hayatta kaldığını, hastaneye kaldırılan Kovid-19 hastası kadınların hayatta kalma oranının daha fazla olduğunu vurguladı.

Entübe hastaların çoğu yaşamını yitirdi

Araştırmanın diğer bulguları şu şekilde:

  • Hastaneye yatırılan Kovid-19 hastalarından 5'te biri öldü. Ancak çalışma sonlandığında bu hastaların yarısından fazlası hala hastanede yaıyordu. Toplamda 533 hasta hayatını kaybetti.
  • Hastaların 5'te birine (1151) solunum cihazı bağlandı. Çalışma sonlandığında bunlardan 831'i hala solunum cihazına bağlıydı.
  • 320 entübe hastanın 282'si yaşamını yitirirken 38'i taburcu edildi. Bu hastaların ölüm oranı yüzde 88 olarak hesaplandı. Bu rakam daha önce solunum cihazına bağlanan koronavirüs hastalarının yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değiştiği belirtilen ölüm oranından daha yüksek.

Çoğunun kronik hastalığı bulunuyor

Araştırmaya göre Northwell kurumlarında hastaneye yatırılan Kovid-19 hastalarının yaklaşık yüzde 60'nın yüksek tansiyonu vardı, yüzde 40'ı obezdi, üçte biriyse diyabetten muzdaripti.

Az sayıdaki hastanın kalp, böbrek ve kronik solunum yolu hastalıkları gibi diğer kronik hastalıklara sahip olduğu açıklandı.

New York'taki hastanelerde yapılan daha küçük çaplı araştırmalar halihazırda obezitenin durumu zorlaştıran bir risk faktörü olduğunu altını çizmişti.

Birleşik Krallık'ta yapılan en geniş kapsamlı Kovid-19 araştırması da yaşın ardından en büyük risk faktörünün şişmanlık olduğunu bulmuştu.

Son araştırma ayırca erkeklerin kadınlara oranla Kovid-19'a karşı daha savunmasız olduğuna ilişkin bulguları güçlendirdi.

Araştırmaya göre Northwell kurumlarında hastaneye yatırılan Kovid-19 hastalarının yüzde 60'ı erkekti. Bunların yüzde 65'i yoğun bakımda tedavi edildi.

 

New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU