Adam Lusher - The Independent
Aşı olmadan Kosta Rika’ya ailesiyle beraber tatile gelen beş yaşındaki Fransız bir çocuk ülkeye beş yıl sonra kızamık hastalığını getirdi.
Oğullarında oluşan “kızarıklıklar” sonucu Kosta Rika’da özel bir muayenehaneye başvuran aile, Fransa’da çocuğun gittiği okuldaki birkaç sınıf arkadaşının kızamık geçirdiklerini belirtti.
Bunun üzerine Kosta Rika Sağlık Bakanlığı, 18 Şubat’ta ülkeye ayak basan çocuğu kıyı şehri Puntarenas’taki Monsenor Sanabria Hastanesi’nde karantinaya alarak tedavi etmeye başladı.
Hastalığın Fransa’dan Kosta Rika’ya uçuşta, ailenin tatil yaptığı otel ve plajda bulaşmış olabileceği kişileri araştıran bakanlık, Fransız Sağlık Bakanlığı’na da olayla ilgili bilgilendirmede bulundu.
Bakanlık, kızamık geçiren son Kosta Rika vatandaşının 2006’da görüldüğünü ve 2014’ten bu yana da dışarıdan da ülkeye getirilmediğini belirtti.
Bakanlık yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Kızamık hastalığı belirtilerinden ateş, burun tıkanıklığı, öksürük, konjonktivit iltihap ve kafadan başlayarak vücuda ve ayaklara yayılan ve ikinci gün kalçalara ulaşan bir kızarıklık olduğunu gördüğünüz tanıdıklarınız olursa, en kısa süre içinde sağlık görevlilerimize bildirmenizi istiyoruz. Yukarıda bahsi geçen semptomlar özellikle son 20 gün içinde kızamık hastalığının görüldüğü ülkelerde bulunmuş veya hasta biriyle temas kurmuş kişiler için özellikle önem taşıyor.”
The Costa Rica Star gazetesinin haberine göre, söz konusu çocuk ve annesi hayatlarında hiç kızamık aşısı olmadılar.
Bulaşıcı ve ölümle sonuçlanabilecek bu hastalığın dünya çapında başlatılan aşı karşıtlığı hareketiyle ilgili endişeleri artıracağı belirtiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bir ay önce, dünya çapındaki “aşı olmada yaşanan duraksamanın” 2019’da karşılaşılacak en büyük 10 sağlık sorunundan biri olacağına dair açıklama yapmıştı.
DSÖ’nun verilerine göre, kızamık aşısı güvenli, ucuz ve ulaşılabilir olmasına rağmen, 2017’de çoğu beş yaşın altında çocuklar olmak üzere 110 bin kişi bu hastalıktan öldü. 2016-2017 yıllarında dünya çapında yüzde 30 arttığı belirtilen hastalığın, özellikle Almanya gibi Avrupa ülkelerinde yükselişte olduğu da bulgular arasında.
DSÖ’nün Bağışıklık, Aşı ve Yaşam Bilimleri Direktörü Martin Friede’ye göre, “Sözde uzmanlar hiçbir kanıt olmadan aşıları suçlayarak, ebeveynlerin karar verme süreçlerini olumsuz yönde etkilediler.”
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/americas/
Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer
© The Independent