Hürriyet gazetesinin başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü köşe yazısında 10 Nisan’daki sokağa çıkma yasağının ilanının ardından yaşanan kargaşayı yazdı.
Müftüoğlu, cuma akşamı sokağa çıkma yasağının gece yarısına 2 saat kala ilan edilmesinin ardından bakkal, manav, fırın gibi alışveriş alanlarına insanların akın ettiğini hatırlattı ve şunları söyledi:
Sosyal mesafe kurallarının yok sayıldığı, temas etmeme meselesinin pas geçildiği, maske takma kuralının dikkate alınmadığı bu kargaşa ortamında gizli/sessiz taşıyıcılar nedeniyle salgının yeniden bir zirve yapma sürecine gireceğinden hepimiz çok korktuk.
Kesinlikle haklıydık. İnşallah böyle bir yanlış bir daha tekrarlanmaz.
Peki bu yanlışın sonuçları belli oldu mu? Korktuğumuz şey başımıza geldi mi?
Muhakkak ki bir hasar var, muhakkak ki çok yanlış bir işti. Peki rakamsal veriler ne durumda?
Müftüoğlu, yazısının devamında Chicago Üniversitesi (ABD) Ekonomi Profesörü Ufuk Akçiğit’in aktarımlarına yer verdi:
Ufuk Akçiğit saygın, önemli yaptığı analizlerle her zaman dikkati çeken bir bilim insanı. Dün attığı tweet’te bakın ne diyor: “10 Nisan gecesi yaşadığımız panik havasının neticelerini yavaş yavaş görmeye başladık. Rakamsal verilere bakılırsa ‘vaka sayısı’ 11 Nisan’da inişe geçmiş ama daha sonra panik sebebiyle yeniden artmıştı.
KÖTÜ HABER, (o gece) olanlar 3 bin 250 yeni vaka yaratmış gibi. İYİ HABER ise ikinci zirveyi de 16 Nisan’da atlatmış görünüyoruz.”
Hürriyet, Independent Türkçe