Yeni bir araştırmaya göre koronavirüs testislerde kalarak, erkekleri daha ciddi vakalara dönüşmeye eğilimli hale getirebilir.
Henüz hakem onayından geçmeyen çalışmaların yayımlandığı MedRxix’te yer alan ön rapora göre araştırmacılar, virüsün cinsiyetler üzerindeki eşitsiz etkisini incelemek için Hindistan’ın Mumbai kentindeki 68 hastanın iyileşme sürecini izledi.
ABD’de Montefiore Tıp Merkezi'nde onkolog Dr. Aditi Shastri ve Mumbai'deki Kasturba Enfeksiyon Hastalıkları Hastanesi'nde mikrobiyolog olan annesi Dr. Jayanthi Shastri, virüsün kendini testislerde bolca bulunan bir proteine bağladığını söyledi.
Anjiyotensin dönüştürücü enzim 2 veya ACE2 olarak bilinen bu protein, testislerin yanında akciğerlerde, mide-bağırsak sisteminde ve kalpte bulunuyor. Ancak çalışmaya göre virüs, testislerde vücudun geri kalan kısımlarından daha uzun süre kalabiliyor.
Araştırmacılar, bu bulguların kadınların virüsten erkeklerden daha çabuk kurtulmasının nedenini açıklayabileceğini söyledi.
Rapora göre kadın hastaların virüsten kurtulmasının ortalama 4 gün sürdüğü, erkeklerde ise bu sürenin ortalama iki gün uzun sürdüğü görüldü.
“Bu gözlemleri erkek deneklerde virüsten temizlenmenin geciktiğini gösterdi” ifadelerinin yer aldığı raporda, testislerin virüs için “rezervuar” görevi görebileceği ifade edildi.
New York Post’un aktardığına göre çalışma; İtalya, Güney Kore ve New York City'deki erkeklerin ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu gösteren raporlar için açıklama sunabilir.
Konuyla ilgili diğer çalışmalar ise erkeklerin daha fazla sigara içmesi, yüksek tansiyon hastalığının daha fazla görülmesi veya koroner arter hastalığına yakalanma olasılıklarının daha yüksek olması nedeniyle daha savunmasız oldukları sonucuna ulaşmıştı.
Worldometers’ta yer alan verilere göre dünya çapındaki koronavirüs vaka sayısı bugün itibarıyla 2 milyon 414 bin 595’e ulaştı. 165 bin 174 kişinin Kovid-19 yüzünden hayatını kaybettiği belirtilirken, 629 bin 433 kişinin de hastalığı yendiği bildirildi.
Independent Türkçe, New York Post, Worldometers