Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg, koronavirüs pandemisine ilişkin yanlış bilgi yayan ve komplo teorileriyle ilgilenen kullanıcıları hedeflemeye başlayacaklarını duyurdu.
Sosyal ağda yanlış ve tehlikeli içerik paylaşan kişiler, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) resmi bilgi ve tavsiyelerine yönlendirilecek; popüler komploları çürütmek için de Get The Facts (Gerçekleri Al) adlı yeni bir bölüm açılacak.
Zuckerberg, Facebook paylaşımında "Bu krizdeki önceliklerimden biri, tüm uygulamalarımızda doğru ve güvenilir bilgiler gördüğünüzden emin olmak" ifadesini kullandı.
Facebook, çıkacak mesajların kullanıcıları DSÖ'nün Kovid-19'la ilgili bir takım iddiaların neden doğru olmadığını detaylıca açıklayan Efsane Avcıları (Mythbusters) sayfasına götüreceğini söyledi.
Şirket amacının, yanlış bilginin hem internet dışında, hem de kendi platformunda yayılmasını durdurmak olduğunu belirtti.
Facebook'un doğru bilgiden sorumlu başkan yardımcısı Guy Rosen şunları söyledi:
Virüsle ilgili zararlı ve yanlış bilgilerle etkileşime girmiş olabilecek kişileri, bu iddiaları Facebook'ta tekrar görmeleri veya duymaları durumunda yetkili kaynaklardan gelen gerçeklere yönlendirmek istiyoruz.
Kullanıcılar önümüzdeki haftalarda bu mesajları görmeye başlayacak.
Facebook ve daha genel olarak sosyal medya, kullanıcıları virüse ilişkin resmi kılavuzlara yönlendirmeye çabalasa da, Kovid-19'la ilgili yanlış bilgi ve iddiaların yayılmasını engelleme girişimlerine dair incelemeye tabii tutuluyor.
Virüsün 5G'nin yaygınlaşmasıyla bağlantılı olduğunu iddia eden komplo teorilerinin sosyal medyada yayılmasıyla, Birleşik Krallık'ta (BK) baz istasyonlarına saldırılar yaşandı. Bununla birlikte bilim insanları bu teoriyi "hem fiziksel hem de biyolojik açıdan imkansız", endüstridekiler de "tamamen saçmalık" diyerek açıkladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Facebook, şu anda kendi bilgi merkezi aracılığıyla iki milyardan fazla kullanıcıyı resmi sağlık otoritelerinin kaynaklarına yönlendirdiğini ve denetçilerin en azından kısmen yanlış diye nitelendirdiği yaklaşık 40 milyon paylaşıma uyarı gönderdiğini açıkladı.
Sosyal ağ, sürecin etkili olduğunu belirterek, ellerindeki rakamların bu etiketleri gören kullanıcıların yüzde 95'inin orijinal içeriği görüntülemediğini gösterdiğini açıkladı.
Buna rağmen geçen hafta endüstri denetçisi Ofcom'un yaptığı araştırma, BK'da internet kullanan yetişkinlerin neredeyse yarısının virüs hakkında yanlış iddialara maruz kaldığını öne sürdü.
Kültür Bakanı Oliver Dowden, internetteki yanlış bilgilendirme konusunda daha fazla baskı yapılmasını teşvik etmek için aralarında Facebook'un da bulunduğu internet devleriyle buluştu.
Facebook'un doğru bilgiden sorumlu başkan yardımcısı Guy Rosen, şu ifadeleri kullandı:
Bugüne kadar, yakında fiziksel zararlara yol açması muhtemel yüz binlerce yanlış bilgilendirmeyi de kaldırdık.
Sildiğimiz yanlış bilgilendirme örnekleri arasında çamaşır suyu içmenin virüsü tedavi edeceğini ve fiziksel mesafelenme gibi teorilerin hastalığın yayılmasını önlemede etkisiz olduğunu söyleyen tehlikeli iddialar bulunuyor.
Ajanslardan da yararlanılmıştır
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style
Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu
© The Independent