HDP Eş Genel Başkanı Sancar: İktidar ve yandaş gazetecileri bütün suçu sokağa çıkanlara yüklemeye çalıştı

Sokağa çıkma yasağından önce bakkallara hücum edenlerin eleştirilmesini ilişkin değerlendirmede bulunan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, “İçişleri bakanını böyle bir yetkisi yoktur. İstifa etmelidir ya da görevden alınmalıdır” dedi

Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında haftasonu 31 ilde uygulanan sokağa çıkma yasağına ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Sokağa çıkma yasağının, başlamasına 2 saat kala açıklanmasının yanlış olduğunu ifade eden Sancar, “İnsanların dışarı çıkacağı tahmin edilmeliydi. Nitekim öyle oldu. Belki de yüzbinlerce insan bu virüsü kaptı ve çevresine yaydı” dedi.

Sancar sözlerine şöyle devam etti:

İktidar bunun sorumluluğunu sokağa çıkanlara yüklemeye çalıştı. İktidar yandaşı gazeteciler ve yazarlar halkı suçladı hatta halkı aşağıladı. Burada tek sorumlu var. O da iktidardır. Bunu en ince ayrıntısına kadar hesaplamak durumunda olan iktidarın kendisidir.

“İçişleri Bakanlığı’nın sokağa çıkma yasağı alma yetkisi yoktur”

Sancar, tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı sosyal mesafe ve izolasyon için Bilim Kurulu, bilim çevreleri ve uzmanların önerilerinin, hukuka ve sosyal destek gereksinimlerine uyularak dikkate alınması gerektiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunu uygulamanın yapılırken hukuka ve sosyal destek gereklerine mutlaka uyulması gerekildiğini vurgulayan Sancar, “Sokağa çıkma yasağında bunların hiçbiri yoktu. Bir kere bu karar hukuka aykırıydı. Çünkü İçişleri Bakanlığı’nın sokağa çıkma yasağı ilan etmesi anayasada yoktur. İçişleri Bakanlığı böyle bir karar alamaz. İktidar bu kararla anayasayı çiğnemiştir” dedi.

Sancar şunları kaydetti:

İçişleri bakanı önce çıkıp bunu savunmaya çalıştı. Fakat bugün bir açıklamasın sonuçları öngöremediğini belirtiyor, hata yaptığını ima ediyor. Bu basit bir hata değildir. Bir sürü insanın hayatın tehlikeye atmak aymazlıktır. İçişleri bakanı istifa etmelidir ya da görevden alınmalıdır.

“Hükütmet salgını ve krizi yönetemiyor" 

Hükümetin salgın krizini iyi yönetemediğini belirten Sancar, "Türkiye toplumu adeta virüsün insafına terk ediliyor” ifadelerini kullandı.

Sancar, “Eğer siz uygulamalarınızın, politikalarınızın merkezine insanı ve toplumu koysaydınız, bunların hiçbirini yapmazdınız. Tam tersi izolasyon uygularken insanların temel ihtiyaçlarını karşılayacak tedbirler alırdınız” dedi.

“İnterneti kontrol etmek amaçlı bir torba yasa hazırlanıyor”

Sancar, TBMM'ye gelen infaz düzenlemesine ilişkin şunları kaydetti:

Bakın; bunun örneklerini son günlerde fazlasıyla yaşadık. İnfazda indirim teklifi görüşülürken zaten yeterince ortaya koyuyor. Salgın dolayısıyla cezaevlerini boşaltma ihtiyacına dayandırılan bu teklif, giderek salgının sadece muhalifleri vurabileceği bir manevraya, bir operasyona dönüştürülüyor. Bu teklifin kapsamı dar tutuluyor. Bu toplum, bu kötülük zihniyetini, bu kötücül anlayışı hak etmiyor. Sadece infazda indirim meselesinde ayrım yapmakla kalmıyor. Yani iktidara muhalefet olan bundan sonra çok daha ağır şartlarda cezaevine girecek. Özellikle interneti ve sosyal medya ağlarını kontrol etmek amaçlı bir torba yasa hazırlanıyor. Önümüzdeki günlerde Genel Kurula gelecek. Yasaktan, baskıdan, zulümden ve sermayeyi korumaktan başka bir önceliği olmayan bir iktidarla karşı karşıyayız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU