Çin’de yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) doğum yeri Hubey eyaletinin başkenti Vuhan, 76 gün süren tecridin sona ermesiyle birlikte yeni bir sayfa açtı.
Zor günlerden geçen şehir normal hayata dönmeye çalışırken, Vuhan’da uzun süreli sağlık mücadelesinin ardından gece saatlerinde düzenlenen ışık gösterisiyle “şehrin kahramanları” onurlandırıldı.
Sağlık çalışanları, askeri birlikler, polis memurları ve diğer önemli görevlerdeki çalışanlara dair hazırlanan görseller, Yangtze Nehri boyunca gökdelenlere ve 7 köprüye yansıtıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Günün ilk dakikalarıyla birlikte yasak kalkarken kentin 11 milyon sakini, herhangi bir özel izne gerek olmaksızın şehirden ayrılma hakkına sahip oldu.
Tecridin kalkmasının ardından yollar, köprüler, tüneller ve demiryolları hatları yeniden insanla dolup taşmaya başladı. AP, yüzlerce kişinin tren istasyonlarına ve havalimanına gittiğini belirtti.
Şehirde 11 hafta süren tecridin sona ermesinin ardından ilk tren bu sabah Vuhan’dan ayrıldı.
Reuters, sadece bugün için şehirden trenle ayrılması beklenen kişi sayısının 55 bin olduğunu aktardı.
Vuhan Tianhe Havalimanı’nın yeniden uçuşlara başlamasının ardından 10 binden fazla kişi de bölgeden uçakla ayrıldı.
Bölge sakinleri takip sistemiyle izlenecek
Diğer taraftan salgın sırasında sert kuralların uygulandığı ve dış dünyayla bağlantısı kesilen şehir normal hayata dönmeye çalışırken, yeni vakaların ortaya çıkma ihtimaline karşı vatandaşların sağlık durumu takip sistemiyle izlemeye alındı.
Associated Press’in (AP) haberine göre Vuhanlılar, sağlıklı olduklarını ve son zamanlarda virüs taşıyan biriyle temas halinde olmadıklarını gösteren akıllı telefon uygulamasıyla takip ediliyor. Zorunlu uygulama, veri izleme ve hükümetin gözetleme sisteminin birleşiminden oluşuyor.
“Bu kadar uzun süre evde kalmak beni delirtti”
Binlerce kişinin sokağa çıkmasına rağmen Vuhanlılara zorunlu olmadıkça şehri, hatta yaşadıkları mahalleleri terk etmemeleri yönünde uyarılar da yapıldı.
Vuhan’dan Çin’in başkenti Pekin’e gidecek kişilere virüs taşıma ihtimallerine karşı iki kez testten geçirilme zorunluluğu getirildi.
AP’ye konuşan Tong Zhengkun, “70 günden fazla süredir dışarı çıkamamıştım” dedi.
Apartman sakinlerinin Kovid-19’a yakalanmasının ardından tüm binanın karantinaya alındığını ve bazı zamanlar bakkala bile gidemediğini, ihtiyaçlarını kapısına komşu işçilerin getirdiğini anlatan Tong, “İçeride bu kadar uzun süre kalmak beni delirtti” diye konuştu.
Zhang Şiang isimli vatandaşsa “Vuhan’da insanlar çok bedel ödedi, ruhsal ve psikolojik çok zorluklara katlandı. Vuhan halkı tarihte güçlü iradeleriyle tanınır” dedi.
Tam 76 gün süren tecrit sırasında bölge sakinlerinin sadece yiyecek almaları ya da sadece gerekli işlerini görmeleri şartıyla evlerinden çıkmalarına izin verilmişti. Sağlık riski taşımadıklarını ve gidecekleri yeri onaylı evraklarla belgelemeleri koşuluyla bazı kişilerin şehirden ayrılmasına müsaade edilmişti.
Çin basını: Henüz nihai zafer elde etmedik, gevşemeyelim
Tecrit kalkmış olsa da Vuhan’da maske takma, vücut ısısı kontrolü yaptırma ve meskun bölgelere girişleri kısıtlama gibi önlemlerin devam edeceği kaydedildi.
İktidardaki Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) yayın organı People’s Daily gazetesi ise kutlama yapmak için henüz erken olduğu uyarısında bulundu.
Gazete, “Bu, insanların gelmesini dört gözle beklediği bir gün ve heyecan verici. Bununla birlikte, bugün nihai zafer anlamına da gelmiyor. Şu anda birbirimize Vuhan’ın kapalı olmadığını hatırlatmamız gerekiyor, bundan memnuniyet duyabiliriz ancak gevşememeliyiz” ifadelerini kullandı.
Kuzeydeki komşu eyalette endişelendiren tablo
Tecridin kalkışı öncesi yakın zamanda tedbirlerin hafifletildiği Vuhan’da son 21 günde sadece üç doğrulanmış vaka tespit edildi.
Ancak diğer taraftan kuzeydeki komşu Heilongjiang eyaletinde Rusya’dan seyahat ettikleri belirtilen kişilerden kaynaklanan günlük vaka sayısının 25’e çıktığı haberi geldi.
Eyaletin Suifenhe kenti, bir zamanlar Vuhan’da olduğu gibi tedbirlere tabi tutulurken vatandaşlara hareket kısıtlaması getirildi.
Devlet televizyonu CCTV’ye göre bölge sakinlerine evlerinde durmaları talimatı verilirken, hane halkından sadece bir kişinin zorunlu ihtiyaçları karşılamak için evden çıkışına izin tanındı.
Çin’deki toplam vakanın yüzde 80’i buradan
Vuhan’ın eşi görülmemiş şekilde tecrit altına alınması, salgının yayıldığı diğer ülkeler için de koronavirüsle mücadelede bir model oluşturmuştu.
23 Ocak’ta virüsün yayılmasını durdurmak için kapatılan şehirde toplamda 50 binden fazla kişi enfekte oldu, 2 bin 500’den fazla kişi yaşamını yitirdi. Bu rakam resmi verilere göre Çin’de salgında hayatını kaybedenlerin yüzden 80’ine karşılık geliyor. Çin’de yaklaşık 82 bin kişi bu hastalığa yakalandı, bugüne dek 3 bin 333 kişi yaşamını yitirdi.
Öte yandan Çin’de günlük yeni koronavirüs vaka sayısı son 24 saatte neredeyse ikiye katlandı.
Ulusal Sağlık Komisyonu pazartesi günü 32, salı günüyse 62 vakanın doğrulandığını bildirdi. Bu sayının 25 Mart’tan bu yana en yüksek rakam olduğu kaydedilirken, ülke dışı kaynaklı yeni 59 vaka tespit edildiği belirtildi. Diğer taraftan semptom göstermeyen hastalar bakımından salı 30, çarşamba günü de 137 vaka görüldüğü açıklandı.
Independent Türkçe, Reuters, AP