Çin hükümeti, uzmanların “son derece sorumsuz” olarak adlandırdığı bir koronavirüs tedavi yönetimi olarak kafese konmuş ayılardan toplanan safranın reklamını yapıyor.
Bilim insanları, Çin'in yabani hayvan ticaretinin (özellikle de farklı türlerin sıkış tıkış tutulduğu pazarlar) koronavirüs salgınının en muhtemel kaynağı olduğunda hemfikir.
Ne var ki Kovid-19 için önerilen tedavilerden biri olarak, ülkenin Ulusal Sağlık Komisyonu ayı safrası içeren bir “geleneksel tıp” enjeksiyonunu teşvik ediyor.
Çin ve Vietnam'da tahminen 12 bin kadar ayı çiftliklerde esaret altında tutuluyor ve düzenli olarak safraları için “sağılıyor”.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Animals Asia adlı hayır kuruluşuna göre Çin'deki kafesler bazen o kadar küçük oluyor ki ayılar kendi etraflarında dönemez veya dört ayak üzerinde dahi duramaz hale geliyor. Bazıları kafeslere bir yavruyken konuyor ve oradan hiç ayrılmıyor. Kafes kapısına sığamayacak kadar büyüyebiliyor ya da bodur kalabiliyorlar.
Kuruluş, “Ayılar 30 yıla kadar bu şekilde kafeslenmiş tutulabiliyor. Bunun hayvanların fiziksel ve zihinsel gelişimi üzerinde korkunç bir etkisi var” diyor.
Ayıların safrası (karaciğerin salgıladığı ve safra kesesinde depolanan bir mide sıvısı) “şiddetli acı, ağrı ve enfeksiyona” neden olan invazif ameliyatla (damar içi bir tür cerrahi işlem -ed.n.) toplanıyor.
Ayı safrası üç hafta önce Çin devlet medyası tarafından dolaşıma sokulan bir planda ciddi ve kritik koronavirüs vakaları için önerilen tedaviler arasında yer alan “tan re qing”in bileşenlerinden biri.
Geleneksel Çin tıbbını uygulayıcılar "tan re qing"i genelde bronşit tedavisi için kullanıyor fakat National Geographic'in aktardığına göre Minneapolis'teki Minnesota Üniversitesi'nden bu konu üzerine çalışmalar yürüten Profesör Clifford Steer, ayı safrasının koronavirüs için etkili bir tedavi olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını söylüyor.
Geçen ay Çin hükümeti koronavirüs yayılırken vahşi hayvanların taşınması ve tüketilmesini yasaklamıştı ama bu Çin tıbbında veya süs eşyası yapımında kullanılan yaban hayatı ürünlerini kapsamıyordu.
Çevre Araştırma Ajansı'ndan (EIA) Çin uzmanı Aron White şöyle konuşuyor:
Yabani hayvanlardan alınan parçaları içeren ilaçlar teşvik edilirken bu tür hayvanların tüketilmesinin kısıtlanması, Çinli yetkililerin yabani hayvan ticareti konusunda gönderdiği karışık mesajlara örnek teşkil ediyor.
Bilim camiasının yaban hayattan kaynaklandığı konusunda büyük çoğunlukla hemfikir olduğu bir hastalığın tedavisi için bir yabani hayvan ürününün teşvik edilmesi ironisi bir yana; tehdit altındaki yabani hayvanların tıpta kullanımını desteklemeyi sürdürmek, yasadışı ve sürdürülemez ticaret dahil eşi benzeri görülmemiş bir biyolojik çeşitlilik kaybı çağında büyük sorumsuzluk.
Araştırma grubu, ayı safrası ve kaplan kemiği tutsak hayvanlardan toplanıyor olsa bile, bu tür yasal pazarlar tehdit altındaki yaban hayvanları üzerindeki talebi artırdığı için bu durumun nesli tükenmekte olan vahşi popülasyonlar üzerindeki baskıyı azaltmadığını söylüyor.
Tarihin bu noktasında, dünya koronavirüs salgını nedeniyle felç olmuşken, özellikle de Çin'de yapılan son anketlerde katılımcıların büyük çoğunluğu yaban hayatının tıbbi kullanımına karşı çıkarken, nesli tükenmekte olan yaban hayvanlarının tıbbi kullanımını durdurmanın tam zamanı.
Çin ve Güneydoğu Asya'daki ayı safrası çiftliklerinde ihmal ve hastalıkların yaygın olduğunu kaydeden Animals Asia şu açıklamayı yapıyor:
Çiftlik ayılarının çoğu aç, susuz kalmış ve birçok hastalıktan ve habis tümörlerden muzdarip, ki bunlar safralarını kirletmekle kalmıyor, hatta en nihayetinde onları öldürüyor.
Grup ayrıca safra üretemeyen yaşlı veya çok hasta ayıları da gördüklerini ve bu hayvanların öylece kafeslerinde açlıktan ölüme terk edildiğini söylüyor.
Grup, “Patoloji raporları hasta ayılardan alınan safranın genellikle kan, irin, dışkı, idrar, bakteri ve kanserli hücrelerle kirlendiğini göstermiştir” diye ekliyor.
Bu yıl Çin ve Laos'ta yasadışı yaban hayatı tüccarlarının, gergedan boynuzlarını ve nesli tükenmekte olan başka türlerden toplanmış ürünleri içeren sahte tedavilerin satışını yaparak Çin'deki koronavirüs salgını korkusunu fırsata çevirdiği görülmüştü.
2016'da Çin yasaları yaban hayatının ticari kullanımını daha da meşrulaştıracak şekilde değiştirilmiş, hayvanların geleneksel Çin tıbbı için kullanılabileceğini savunmuştu.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk
© The Independent