Koronavirüs kapsamında en çok ihtiyaç duyulan ürünlerin başında dezenfektanlar geliyor.
Bu ihtiyacın karşılanması amacıyla birçok meslek lisesi de devreye girerek üretime başladı.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, 24 Mart 2020 Salı günü Anadolu Ajansı'ndan yer alan açıklamasında mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının yönetici, öğretmen ve öğrencileri ile yıllardan beri yaşlı ve ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz hizmet sunduklarını anımsatarak, şunları dile getirdi:
Bu süreçte bu projenin içeriğini değiştirdik ve üretilen temizlik malzemeleri ve maskelerin öncelikli olarak yaşlı ve ihtiyaç sahibi ailelerimize ücretsiz ulaştırma kararı aldık. Üretim çeşitliliğimiz arttıkça bu projenin kapsamı da genişleyecek. Bu süreçte fedakarca çalışan ve projeye önemli katkılar sunan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze, projede yer alan ve büyük emek veren tüm yöneticilerimize, il müdürlerimize, öğretmen ve öğrencilerimize şükranlarımı sunuyoruz.
“Meslek liseleri işletme değil okuldur”
Ancak uygulamaya yönelik eleştiriler de mevcut. Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada bu konuda çalışmak zorunda kalan meslek liseli öğretmen ve öğrencilerden çok sayıda şikayet aldıklarını iddia ederek şöyle konuştu:
Meslek liselerine devam eden öğrenciler piyasanın insafına terk edilen, öğrenci olduğu unutulan ve çoğunlukla hakları yok sayılan bir kesimdir. Akademik eğitim alamayacağı düşünülen ve yaşam ufukları sermaye için ucuz işgücü olmakla sınırlandırılmış olan bu öğrenciler her dönemde göz ardı edilmiştir. Yaşadığımız salgın döneminde de meslek liselerinde bulunan öğrenciler, öğretmenleri ile beraber çalışmaya zorlanmakta, sağlıkları ile ilgili riskler yok sayılmaktadır.
Öğrenciler çalışmaya zorlanıyor iddiası
Bozdoğan, salgın tehditiyle okulların kapatılarak öğrencilerin eve gönderildiğini hatırlatarak iddialarını şöyle sürdürdü:
Ancak meslek liseleri sanki okul değilmiş ve meslek lisesi öğrencileri de sanki bu risk kapsamında değilmiş gibi şu an çalışmaya zorlanmaktadır. Bazı meslek liselerinin öğretmenleri ve öğrencileri, evde olmaları gereken dönemde okula gelmeye ve üretim yapmaya zorlanmaktadır. Çocuk işçiliğini engellemesi gereken Milli Eğitim Bakanlığı'nın, ne acı ki, çocuk işçiliğini teşvik ettiğine tanıklık etmekteyiz
MEB: Öğrenciler gönüllü çalışıyor
Öğrencilerin çalışmaya zorlandığı iddialarıyla ilgili görüşünü sorduğumuz ancak isminin açıklamasını istemeyen bir Milli Eğitim Bakanlığı yetkilisi ise öğrencilerin gönüllülük esasına göre çalıştırıldığını, zorlanmalarının söz konusu olmadığını belirterek, ayrıca hastalık riskine karşı çalışırken gerekli hijyen kurallarına azami olarak dikkat edildiğini öne sürdü.
© The Independentturkish