Okullarda genetik hakkında bilgi edinmek, çocukları farklı ırklar hakkında önyargılı görüşlere sahip olmaya teşvik ediyor olabilir.
Bilim insanları yaptıkları yeni bir araştırmayla, ırksal dilin ders kitaplarından çıkarılması durumunda gençlerin farklı grupların zekası hakkında ırkçı görüşlere sahip olma ihtimallerinin daha düşük olduğunu keşfetti.
Araştırmanın başındaki Dr. Brian Donovan, çıkış noktasının lise fen derslerinde genetik hastalık konuları işlenirken öğretilen iki bilgi olduğunu ifade etti. Buna göre, orak hücreli anemi Afrikalılar arasında, kistik fibroz ise Avrupalılar arasında yaygın birer hastalık olarak öne çıkıyor.
Araştırma kapsamında sınıfları iki gruba bölen Dr. Donovan bir gruba, orak hücreli aneminin Afrikalı Amerikalılar arasında daha yaygın olduğu gibi ırksal referanslara değinen ders kitapları verdi. Diğer gruba ise bu ifadenin yer almadığı, orak hücreli aneminin Amerikalılar arasında yaygın olduğunu söyleyen ders kitapları dağıtıldı.
Ardından yapılan anket ve testler gösterdi ki ırksal referanslara değinmeyen ders kitaplarını okuyan çocukların, zekayı ten rengi ya da etnik kökenle ilişkilendirme ihtimalleri daha düşük.
Biyoloji eğitimini gözden geçirmenin zamanı geldiğini belirten Dr. Donovan şunları söyledi:
“Bulduğum şey şu; çocuklar bu bilgileri öğrendiğinde her grubun kendine özgü bir hastalığı olduğunu düşünüyor. Her grubun kendine özgü bir hastalığı varsa o zaman o gruptaki herkes aynı olmalı. Çocuklar böylece ırksal grupların kategorik olarak farklı olduğu fikrini geliştirmeye başlıyor ki bu da önyargıya neden olabiliyor.”
Dr. Donovan araştırmanın sonuçlarını Washington’da düzenlenen Amerikan Bilimsel Gelişme Birliği (AAAS) toplantısında sundu.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/science
Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala
© The Independent