Bilirkişi raporuna göre Kartal'daki bina kalitesiz beton nedeniyle çöktü

Raporda binanın yapım sürecinde rol alanların ve denetleme sorumluluğu olanların kusurlu olabileceği vurgulandı

Kartal'da çöken Yeşilyurt Apartmanı'nda 21 kişi hayatını kaybetmişti - Fotoğraf: İHA

İstanbul Kartal'da 21 kişinin hayatını kaybettiği Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesine ilişkin bilirkişilerin hazırladığı ön inceleme raporunun ayrıntıları ortaya çıktı.

Raporda binanın inşaatında kullanılan beton kalitesinin TSE standartlarına uygun olmadığı ve projede öngörülen beton sınıfı dayanımını karşılamadığı bildirildi.

Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesine ilişkin soruşturma kapsamında inşaat mühendisi, makine yüksek mühendisi ve iş güvenliği uzmanından oluşan bilirkişilerce hazırlanan rapor soruşturma dosyasına sunuldu.

Çökme nedeni beton kalitesi

Bilirkişi raporunda "Bina inşaatı sırasında kullanılan beton kalitesinin, projede öngörülen beton sınıfını karşılamadığı, öngörülenin yaklaşık yarı dayanımında olduğu, kullanılan betonun TSE standartlarına uygun olmadığı görülmektedir. Yapı iznine göre 7 katlı olan ancak 9 katlı yapılan Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesinin nedeni, bina inşaatı sırasında kullanılan beton kalitesinin TSE standartlarına uygun olmadığı, projede öngörülen beton sınıfı dayanımını karşılamadığı değerlendirilmiştir" ifadelerine yer verildi.
 


İnşaatta deniz kumu kullanılmış

Rapordaki bilgilere göre binanın çöktüğü 6 Şubat'tan, arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarına son verildiği 10 Şubat'a kadar heyetçe olay yerinde inceleme ve numune alma çalışmaları yapıldı.

Çalışmalar sırasındaki gözlem ve tespitlere de yer verilen raporda, çöken binanın inşaatında kullanılan betonun yıkanmamış ve elenmemiş deniz kumundan yapıldığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deniz kumunun usulüne uygun elenip yıkanmamasından dolayı midye kabuklarına rastlandığı, demirlerde korozyon oluştuğu bildirildi. 

Raporda, bazı kolonlarda güçlendirme yapıldığının görüldüğü ancak bunlarla ilgili herhangi bir proje bulunamadığı ve hangi hesaplamaya göre yapıldığının tespit edilemediği vurgulandı.

İnşaat demirleri korozyona uğramış

Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, enkazın her katmanından karot numuneleri alındığı belirtilen raporda ancak bazı karot numunelerinin çıkarma aşamasında dağıldığı bildirildi.

Raporda 12'lik inşaat demirlerinin 9,5'a kadar düştüğü, 19 karot numunesine ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na akredite bir laboratuvarda beton basınç dayanımı testi yapıldığı bilgisi yer aldı.

Test sonuçlarına göre 19 numuneden 10 adedinin dayanım değerinin (16N/mm²) altında olduğunun tespit edildi.
 


Binanın çökmesinde kusurlu kim?

Bilirkişi raporuna göre Yeşilyurt Apartmanı'nın proje müellifi, teknik uygulama sorumlusu, sorumlu sürveyan, bina inşaatının yapımını üstlenen müteahhit veya yapı sahibi ile inşaatın yapımı sırasında denetleme sorumluluğu bulunan ilgililerin meydana gelen olayda kusurlu olabileceği kaydedildi.

İki kat kaçak yapılmış

Apartmanda toplam 47 kişinin ikamet ettiği anlatılan raporda 1 ve 7 numaralı dairelerde oturan olmadığı, binanın zemin katının büyük bir bölümünün tekstil deposu olduğu ifade edildi.

Raporda yapı sahibi Hikmet Yeşilyurt'un 21 Mayıs 1992'de Kartal Belediyesi İmar Şefliği'ne adresteki binanın yıkılarak yenisinin yapılması hususunda müracaat ettiği ve 17 Haziran 1992'de de "Yapı Yıkma Belgesi" alındığının görüldüğü kaydedildi.

Kartal Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğü'nce de 16 Ekim 1992 tarihinde mimari ve statik projelerin onaylandığı aktarılan raporda onaylı bu projelerde binanın "bodrum + zemin + 5 normal kat" olmak üzere toplam 7 kat olarak dizayn edildiği bilgisi verildi.

DAHA FAZLA HABER OKU