Onlarca mamut kalıntısından yapılan gizemli kemik çemberi, insanların son Buzul Çağında nasıl hayatta kaldığını anlamaları için bilim insanlarına yardımcı oldu.
Yeni bir analize göre Rusya'daki kazı bölgesindeki kemiklerin tarihinin 20 bin yıldan daha eskiye dayandığı bulundu.
9,14 x 9,14 metrelik yapının duvarlarının inşasında toplamda 51 alt çene ve 64 ayrı mamut kafatası kullanılmış.
Yapıda ayrıca az sayıda ren geyiği, at, ayı, kurt, kızıl tilki ve kutup tilkisi kemiklerine de rastlandı.
Araştırmacılar, kemiklerin büyük olasılıkla hayvan mezarlıklarından getirildiğini söylüyor.
Exeter Üniversitesi arkeologları, Moskova'nın 500 km kadar güneyindeki günümüz Kostenki köyünün yakınlarındaki yapıda kömürleşmiş odun ve odun-dışı diğer yumuşak bitki kalıntıları da buldu.
Araştırmacılar, bulguların insanların yakıt amaçlı odun ve kemik yaktığını, ayrıca bölgede yaşayan toplulukların Buzul Çağı süresince yenilebilir bitkileri nereden temin edebileceğini gösterdiğini belirtiyor.
Çalışmayı yöneten Dr. Aleksander Pryor, "Kostenki 11 bu zorlu çevrede yaşayan Paleolitik avcılara dair nadir bir örneği temsil ediyor" dedi.
Eski avcı-toplayıcıları bu bölgeye ne çekmiş olabilir? Bir olasılık, mamut ve insanların bölgeye toplu olarak geldiği yönünde. Çünkü, bölgedeki doğal kaynak suyu, bu aşırı soğuk dönemde ender görülür biçimde kış boyunca donmamış sıvı halde su sağlıyordu. Bulgular, bu gizemli alanların amacı üzerine yeni bir ışık tutuyor. Arkeoloji bize atalarımızın son Buzul Çağı'nın aşırı soğuk ve düşmanca çevre şartlarında nasıl hayatta kaldığında dair daha fazla bilgi sunuyor. Avrupa'da benzer enlemlerde bulunan yerlerin çoğu o zaman zarfında terk edilmişti. Ancak buradaki gruplar yiyecek, barınak ve su bulma konusunda adapte olmayı başardılar.
75 ila 18 bin yıl önce Kuzey Avrupa'yı kasıp kavuran son Buzul Çağı 23 ila 18 bin yıl önce en şiddetli seviyeye ulaştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bilim insanları, çoğu topluluğun muhtemelen hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları av hayvanlarının yokluğu ve kısıtlı bitki kaynakları sebebiyle bölgeyi terk ettiğini söylüyor.
Ukrayna ve Batı Rusya'da varlığı bilinen 70'ten fazla kemik çemberi iklimin daha da soğuması ve yaşama elverişsiz olması sebebi sonucunda terk edildi.
Arkeologlar daha önce mamut kemiği çemberi yapılarının barınak olarak kullanıldığını düşünüyordu. Ancak Antiquity adlı bilimsel yayında yayımlanan yeni çalışmaya göre bu her zaman geçerli bir durum olmayabilir.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/science
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent