Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları, nispeten basit teknik araçlar gerektiren ve mevcut testlerden yaklaşık üç kat daha hızlı sonuç veren yeni koronavirüs testi geliştirdi.
Techcrunch’ın haberine göre belirtilen bu avantajlarının yanı sıra testin, diğer testlere kıyasla hastalığın erken aşamasında olan hastaların tespit edilmesinde de yardımcı olabileceği ifade edildi. Ayrıca testin sonucunun “çıplak gözle okunabilmesi” onu çok daha fazla sağlık tesisi için elverişli kılıyor.
Viral RNA’ya odaklanan mevcut yöntemlerin sonuçları yaklaşık 1,5 ile 2 saat arasında verdiği aktarıldı. Yeni testler, Çin’deki Shenzhen Luohou Halk Hatanesi’nde virüsün klinik numuneleri kullanılarak halihazırda doğrulanmış durumda. Ancak şu ana kadar sadece 16 örnek üzerinde denendi. Testlerin epey yüksek başarı oranına sahip olduğu ifade edildi.
Profesör Zhanfeng Cui and Profesör Wei Huang’ın liderliğinde yürütülen araştırmanın test kapasitesini artırabileceği ifade ediliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Prof. Wei Huang, “Yeni testin güzelliği özellikle Sars-CoV-2’nin RNA’sını ve RNA parçalarını tanıyabilecek şekilde tasarlanmasında yatıyor. Testin kendisinde yanlış pozitif veya negatif sonuçları önleyecek denetimler bulunuyor ve sonuçlar hatasıza yakın” ifadelerini kullandı.
Testin teknolojisinin son derece hassas olması, enfeksiyonun erken aşamalarında olan kişilerin de yakında tespit edilebileceği anlamına geliyor. Testin bu özelliği koronavirüsün yayılmasını önlemede yardımcı olabilir.
Prof. Zhanfeng Cui, “Kullanışlı bir teknoloji geliştiren ekibimizle gurur duyuyorum, bu teknoloji CoV-19’la mücadele katkı sunabilir. Dr. Xizhou Sun, Dr. Xiuming Zhang ve Dr. Dan Xiong’un önderliğindeki hastanenin tıbbi ekibine teknolojinin test edilmesindeki payları için minnettarız” dedi.
Oxfordlu bilim insanları şimdi testin kliniklerde, havaalanlarında ve hatta evlerde de kullanılabilmesi için bütünleşik bir teknoloji geliştirmek üzerinde çalışıyor. Bilim insanları klinik doğrulamayı Birleşik Krallık’ta gerçekleştirmeyi planlıyor ve test kitlerinin üretilmesi konusunda alternatifleri araştırıyor.
Independent Türkçe, Techcrunch