IKBY’nin Başkenti Erbil’de bulunan yüksek duvarlı ve yüksek güvenlikli bir sığınma evinde, öldürülme tehlikesiyle karşı karşıya olan kadınlar hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor. Bu duvarların dışında onları bekleyen tek şey ise ölüm.
Barınakta yaşayan mağdur kadınlardan biri olan Sehile’nin (takma isim) sosyal hayatı henüz 16 yaşındayken son buldu. Kocasının ailesi tarafından ihanetle suçlandı. Aile, kendisiyle ilişkisi olduğu gerekçesiyle komşusunu öldürdü. Ölümle burun buruna gelen Sehile, o sırada binada bulunan bir adamın yardımıyla son anda kurtuldu.
Cesur adam genç kızı böyle kurtarmış
Sehile’nin komşusu kocasının ailesi tarafından öldürüldüğü sırada orada bulunan bir adam, kulağına şu sözleri fısıldamış: Seni öldürecekler. Acele et, karakola gidelim
İhanetle suçlanan kadını arabasına bindiren adam, hızla polis merkezine sürmüş ve buradaki görevlilerden yardım istemiş.
Sehile, polisin kendisini hızlı bir şekilde kadın sığınma evine gönderdiğini, burada yeni bir hayat ve ailesiyle iletişime geçmek için büyük bir fırsat elde ettiğini hatırlatıyor.
Kuzey Iraklı kadın, üç yıldır diğer kadınlarla birlikte bu sığınma evinde yaşıyor. Kocasının ailesi onu öldürmekten hala vazgeçmemiş. Sığınma evi görevlilerinin tüm girişimlerine rağmen aile gelinlerinin normal hayatına dönmesine razı olmamış.
"Oğlumu özlüyorum"
14 yaşında evlendirilen Sehile bir yıl sonra erkek bir çocuk dünyaya getirmiş. İhanetle suçlandığında 16 yaşında olan kadın, 3 yıldır barınakta kalıyor.
Sehile, yaşından fazla gösteriyor. Yaşadıklarını anlatırken gözlerinden yaş geliyor. Yaşadığı travmayı şöyle anlatıyor: Beni evlendirdiklerinde henüz çocuktum, benim hiçbir suçum yoktu.
Sehile tek oğlunu üç yıldır görememiş. Oğlu, kendisini öldürmek isteyen kocasıyla yaşıyor. Sehile acısını şu sözlerle ifade ediyor: Bir insan tek oğlunun annesini neden öldürmek ister ki?’
Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin kırsal alanlarında çocuk evliliği yaygın. Bu evliliklerin çoğu yaş kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle resmi kayıtlarda geçmiyor.
Barınak müdürü Sehile’yi kendi ailesiyle barıştırmış
Sığınma evinin müdiresi Tafika Feyzullah, üç yılın ardından Sehile’nin kendi ailesiyle diyalog kurabilmesini sağladıklarını söyledi. Feyzullah, ‘’Sonunda kızlarını anladılar. Onu çocuk yaşta evlendirdikleri için suçluluk hissettiler. Ancak konu burada bitmiyor. Aşiret toplumu çok karmaşık. Çünkü evlendirilen kızlar sadece kendi ailesiyle değil, kocasının ailesiyle de bağ kuruyor. Bu yüzden Sehile'nin, ailesinin karşı aileyi ikna etmesi için beklemesi lazım’’ dedi.
Başlık parası ödeyemeyen damat adayları sığınma evine başvuruyor
Feyzullah, artan başlık parası ücretlerinin maddi durumu iyi olmayan erkekleri sığınma evine yönlendirdiğini söyledi. Şiddet ve cinsel istismar mağduru kadınlarla evlenmek isteyen damat adaylarının, sığınma evinin kapısını çaldığını aktardı.
Mali kriz mağdurların hayallerini yıktı
Öte yandan Kuzey Irak’taki mali kriz, kadınların sosyal hayata geri dönmelerine engel oluyor.
Feyzullah, 2015 yılında barınağa gelen bütçenin aylık 2500 dolar olduğunu, ancak ekonomik kriz sonrası bu miktarın aylık 400 dolara kadar düştüğünü söyledi.
Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ne bağlı Kadına Karşı Şiddet Müdürlüğü’nün 2019 yılına ait raporuna göre son 3 ayda Kürdistan Bölgesi’nde 82 kadın öldürüldü.
https://www.independentarabia.com/node/7456/