Britanyalı profesör: Koronavirüsten korunmak için koronavirüs kapmış gibi davranın

"Davranışlarınızı bunu başkasına bulaştırmayacak şekilde değiştirmeyi düşünün"

Uzmanlar koronavirüsün bulaşmasını önlemek için "sosyal mesafe" öneriyor (Reuters)

Şimdiye kadar bir tıp araştırmacısı tarafından verilmiş en karmaşık öneri olmayabilir fakat koronavirüs kapmaktan kaçınmak için önerilen bu basit ipucu internette binlerce kişi tarafından paylaşıldı.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'nda bulaşıcı hastalıkların modellenmesi üzerine çalışan Profesör Graham Medley'e göre, kendimizi korumayı düşünmek yerine hastalığı çoktan kapmış gibi davranmalı ve başkalarını korumaya çalışmalıyız.

Medley şöyle açıklıyor:

Çoğu insan bu virüsü kapmaktan korkuyor.Virüsü kaptığınızı düşünmenin ve onu yaymamak için davranışlarınızı değiştirmenin hastalıktan korunmanın iyi bir yolu olduğunu düşünüyorum. Virüsü kapmayacak şekilde davranışlarınızı değiştirmeyi düşünmeyin, bunu virüsü başkalarına bulaştırmamak üzere değiştirmeyi düşünün.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık'ın Ulusal Sağlık Sistemi'nin (NHS), Kovid-19'un yayılmasını önlemek için önerdiği tavsiyeler arasında öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu (elinizle değil) kağıt mendille ya da kolunuzla kapatmak, kullanılmış kağıt mendili hemen çöpe atmak ve ardından ellerinizi yıkamak yer alıyor. Bunların yanı sıra dışarıdan eve döndüğünüzde ellerinizi sık sık en az 20 saniye boyunca yıkamak da bulunuyor.

Yüksek ateşi olan ve sürekli öksürmeye başlayanların yedi gün evde kalması ve aile hekimine, eczanelere ya da hastanelere gitmekten kaçınması isteniyor.

 

 

Bu hafta NHS, belirtileri gösteren kişilere hastanede olmadıkları sürece artık test uygulamayacağını açıkladı.

Medley'in videosu yaygın biçimde paylaşılırken, profesör fedakarlığa dayanan tavsiyenin BBC'nin Newsnight programı için çekilen röportajın hemen ardından BBC yapımcısı Stuart Denman'dan geldiğini kabul etti. Twitter'da yaptığı paylaşımda Medley, "Öneri o kadar iyiydi ki öncekinin yerine bunu söylemeye karar verdim ve böylece yeniden çekim yaptılar" ifadelerini kullandı.

İletişim kurduğunuz kişileri düşünün, onlara hastalık bulaştırmayı ister misiniz? Bizim mücadelemiz, bizim sorumluluğumuz.

Birleşik Krallık'ta virüsten ölenlerin sayısı 11'den 21'e çıkarak bir günde neredeyse ikiye katlandı. Bunun yanında resmi kayıtlar binden fazla kişiye virüs bulaştığını gösteriyor. 

BBC yapımcısı Denman kendi tavsiyesini, "#coronavırus hakkında şimdiye dek duyduğum muhtemelen en iyi tavsiye" diye tanımladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU