ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey: İdlib’de askeri çözümü kabul etmiyoruz, Türkiye Rusya ile çatışabilir

“Birleşmiş Milletler liderliğinde siyasi bir çözüm olmasını istiyoruz”

Fotoğraf: Reuters

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde "Uluslararası İdlib Konferansı"na katıldı.

Türkiye’nin Bahar Kalkanı Harekatı düzenlediği İdlib'de yaklaşık 3 milyon insanın yaşadığını kaydeden Jeffrey, şunları söyledi:

Bu insanlar İdlib'de çok zor şartlarda yaşıyorlar. Esad rejiminin baskısına maruzlar. Esad rejimi, bir kez daha vatandaşlarının umurunda olmadığını göstermiş bulunuyor. Çok acımasız saldırılar düzenliyor sivillere karşı. Bu durum sadece ABD hükümetinin görüşünü yansıtmıyor. Aynı zamanda başka bağımsız kuruluşların Suriye'den hazırladıkları raporlardan bu durumu görüyoruz. Birleşmiş Milletler yetkililerine sunulan raporlarda da bu görüşler tekrar ifade ediliyor.

Suriye sınırında komşu ülke konumunda olan Türkiye'nin, güvenlik konularında birtakım sorumlulukları olduğunu ifade eden Jeffrey, şunları söyledi:

Türkiye'nin diğer komşularının da benzer sorumlulukları var. Aynı zamanda ABD'nin, Arap dünyasının, Avrupa Birliği'nin ve NATO'nun da sorumlulukları var. Biz bütün bu ülkelerin sorumluluklarına dahil olmasını istiyoruz. BM liderliğinde siyasi bir çözüm olmasını istiyoruz. Bir askeri çözüm kabul etmiyoruz. Suriye devletinin Rusya ve İran'la beraber yaptıklarının ne olduğunu hepimiz biliyoruz zaten. Her düzeyde çok hızlı bir şekilde çalışmalarımızı devam ettirmemiz lazım. Başkan Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direkt olarak insani yardım konusunda ne yapılacağına dair konuşmaları da gündemde.

"Çatışma yaşanabilir"

Jeffrey konuşmasının bir kısmında da Ankara-Moskova hattındaki gerginliğe değindi:

Türkiye ve Rusya'nın İdlib'de bir ihtilaf yaşama olasılığı çok yüksek. Dolayısıyla uluslararası düzen açısından ciddi bir risk var. Söz konusu riskin kaynağı kolektif güvenliğe karşı bir tehdit olabilir. BM şartına karşı bir tehdit olabilir. Ya da doğrudan bir asgari bir çatışma olur.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU