Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu hakkında gözaltı kararı verildi.
Gözaltı kararının; şehit olan MİT mensubu ile ilgili haberinden dolayı olduğu öğrenildi.
Barış Terkoğlu gözaltı kararının ardından Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube’ye götürüldü.
Güvenlik Şubeden verilen bilgiye göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz’ın sözlü talimatı ile söz konusu haber nedeniyle Terkoğlu hakkında gözaltı kararı uygulandı.
Ayrıca Barış Terkoğlu’nun ifadesi, Emniyet Müdürlüğünde direkt Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz tarafından Çağlayan Adliyesi’nde de alınabileceği aktarıldı.
Savcılığın sözlü talimatı, "mevcutlu getirilmesi" yönünde olduğu öğrenildi.
Terkoğlu'nun çalışma arkadaşı, gazeteci Barış Pehlivan, Twitter hesabından Terkoğlu'nun sabaha karşı evinden gözaltına alındığını duyurdu.
Odatv Haber Müdürü, dostum, yoldaşım, gazeteci Barış Terkoğlu, tıpkı FETÖ’nün 9 yıl önce yaptığı gibi şu an sabaha karşı evinden gözaltına alındı.
— Barış Pehlivan (@barispehlivan) March 4, 2020
Terkoğlu'nun gözalıtna alınmasına tepki
Barış Terkoğlu'nun gözaltına alınmasına çok sayıda kişi tepki gösterdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, yaptığı açıklamada, "Barış Terkoğlu gazetecidir. Yapılan haberdir. Sabaha karşı gözaltı kabul edilemez" dedi.
Özkan, şunları kaydetti:
Barış, FETÖ’ye boyun eğmedi, kimseye eğmez" diyerek gözaltı kararına karşı çıkan Özkan şöyle devam etti: "Zulmünüz arttıkça çirkin ve katlanılmaz oluyorsunuz. Barış, şimdi İstanbul emniyette. Barış Terkoğlu yalnız değildir. Derhal serbest bırakılmalıdır. Türkiye’nin doğru, dürüst olarak tanıdığı bir gazeteciyi sudan bir gerekçe ile sabaha karşı 04:00’da evinden gözaltına aldırmak savcılık mı? Daha akıllanmadınız mı? Özgürlükleri katlederek ne geçiyor elinize? Kim istiyor bunu? Sabah çağır gelsin ifadesini versin. Zulmünüz batsın.
"Basın özgürlüğünü kısıtlayan bir uygulama"
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Barış Terkoğlu’nun gözaltına alınmasının yanlış olduğunu ve basın özgürlüğünü kısıtlayan yanlış adli uygulamaların kamu görevlilerinin yükümlü oldukları ve büyük fedakarlıkları göze aldıkları kamu düzenine zarar verdiğini belirtti.
Feyzioğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:
OdaTV sorumlu haber müdürü Barış Terkoğlu’nun Libya’da şehit edilen bir kahraman MİT mensubumuzun ismini deşifre ettiği iddiasıyla gözaltına alındığı bilgisine ulaşmış bulunuyorum. OdaTV’nin şehidimizin cenaze törenine ilişkin yaptığı haberi inceledim. Şehidimizin soyadını kullanmadığını ve ailesine ilişkin bilgileri de kodlayarak verdiğini gördüm. Buna karşın şehidimizin ad ve soyadının daha önce Meclis kürsüsünde açık oturumda söylenmek suretiyle sır niteliğinin ortadan kaldırılmış olduğunu tesbit ettim. Bütün bu hususlar dikkate alındığında gözaltı uygulamasının yanlış olduğu açıktır.
"FETÖ’cü bir yöntem"
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ Terkoğlu’nun gözaltına alınması ile ilgili, "Odatv Haber Müdürü’nün şehit haberlerini vermenin suç olduğu iddiası ile gözaltına alınması, bunun da FETÖ’cü bir yöntem olan sabaha karşı saat 4’te evi basılarak yapılması iktidarın ne kadar çaresiz ve korku vermeye yönelik operasyonlara muhtaç olduğunu göstermektedir. Ben FETÖ operasyonlarının yıldıramadığı Odatv’yi, çakma FETÖ operasyonları ile kimsenin yıldıramayacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"Gözaltılarla amaç etrafa korku salmak"
İYİ Parti Grup Başkanvekili Türkkan da Barış Terkoğlu’nun gözaltına alınmasıyla alakalı Twitter’dan şunları kaydetti:
Gözaltıların gözdağına çevrildiği dönemdir bu dönem. Aslında rejim sahiplerinin korkusudur burada üzerinde durulması gereken. Güç kaybediyorlar ve korkuyorlar. Bir gazeteci Barış Terkoğlu. Çağırsanız gelir. Maksat etrafa korku salmak. Kimse korkmuyor ama siz korkuyorsunuz.
"Trollerin hedef göstermesinden sonra alınmış"
HDP Milletvekili Ahmet Şık, Terkoğlu’nun gözaltına alınmasını "Milletvekili Ümit Özdağ’ın 1 hafta önce Meclis'te basın toplantısıyla duyurduğu, Yeniçağ’ın daha önce haberleştirdiği, köy muhtarı ve meslektaşlarının sosyal medyada fotoğraflarla duyurduğu bir olay haber yapılınca Barış Terkoğlu trollerin hedef göstermesinden sonra alınmış" sözleriyle eleştirdi.
"Haber alma hakkı cezalandırılıyor"
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise şu ifadeleri kullandı:
Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu'nun gözaltına alınması, gazeteciliğin ve halkın haber alma hakkının cezalandırılmasıdır. Gazetecilik bilinmesi istenmeyenleri açığa çıkarmaktır. Bunu yaptığı için bir gazetecinin gözaltına alınması kabul edilemez bu.
Gazeteci örgütlerinden tepki
Barış Terkoğlu'nun gözaltına alınmasına sendikalar ve gazetecilek örgütleri de tepki gösterdi.
DİSK Basın-İş Sendikası gözaltı değil gözdağı vurgusu yaptı.
Gazetecilerin apar topar evlerinden alınıp karakola götürülmesi gözaltı değil gözdağı amaçlıdır. Barış Terkoğlu serbest bırakılsın
— DİSK Basın-İş (@Disk_Basin_is) 4 Mart 2020
Türkiye Gazeteciler Sendikası da "Gözaltı değil Gözdağı" ifadesini kullanıp, Terkoğlu'nun gözaltına alınmasını "Gazetecilikte ısrar edenlere tehdit mesajı" olarak niteledi.
GÖZALTI DEĞİL GÖZDAĞI!
— Gazeteciler Sendikası (@TGS_org_tr) 4 Mart 2020
OdaTV Haber Müdürü #BarışTerkoğlu'nun gözaltına alınması, iktidar baskısına rağmen gazetecilikte ısrar edenlere bir tehdit mesajıdır.
Gazeteciler memurunuz değil! Bizim görevimiz sakladığınız gerçekleri halka ulaştırmak.
Hoşunuza gitse de gitmese de. pic.twitter.com/nqG0J2RB5d
2019 yılı gazetecilik ödüllerini açıklayan ve Barış Terkoğlu'nu "Metastaz" kitabıyla inceleme-araştırma ödülüne layık gören Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti de, Terkoğlu'nun gözaltına alınması ile ilgili "Önemli bir ses susturulmak isteniyor" yorumu yaptı.
Araştırmacı gazetecilik alanında başarılı çalışmalara imza atan Barış Terkoğlu'nun, kumpas davaları dönemindeki yöntemlerle sabah saatlerinde evinden gözaltına alınmasıyla halkın doğruları öğrendiği önemli bir ses susturulmak istenmektedir.
— ÇGD (@cgdgenelmerkez) 4 Mart 2020
Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün (RSF) Türkiye şubesi de gözaltı kararına tepki gösteren kuruluşlar arasında yer aldı.
RSF Türkiye'den Erol Önderoğlu, Terkoğlu'nun serbest bırakılması yönünde çağrı yaptı.
RSF’den Erol Önderoğlu: #Libya’da hayatını kaybeden istihbarat görevlisinin kimliğini Türkiye, öyle görünüyor ki, @odatv haberiyle değil bir siyasi parti yetkilisinden öğrendi. Haber müdürü @baristerkoglu "kimliği açıklamak"tan suçlanamayacağından serbest bırakılmasını istiyoruz pic.twitter.com/IKtzeTLXqE
— RSF Türkçe (@RSF_tr) 4 Mart 2020
Medya Ombudsmanı gazeteci Faruk Bildirici de Twitter mesajında "Bilginin topluma ulaşmasını istemeyen korkar" dedi.
Barış Terkoğlu'nun gözaltına alınması bağımsız ve eleştirel gazeteciliği yıldırma çabasının devamıdır. Eleştirel gazetecilikten ancak gerçekleri gizleyen, bilginin topluma ulaşmasını istemeyenler korkar. Gazeteci @baristerkoglu 'nu serbest bırakın! #GazetecilikSuçDeğildir https://t.co/CAldWhlYAZ
— Faruk Bildirici (@farukbildirici) 4 Mart 2020
Gazeteci Dayanışma Ağı (GDA) de gözaltı kararı ile ilgili "Halkın haber alma hakkı engellenemez" ifadesini kullandı.
Barış Terkoğlu'nun gözaltına alınmasının yanısı sıra son dönemde Türkiye'deki gazetecilerin karşı karşıya kaldığı hak ihlallerine değinen GDA, yazılı açıklamasında özetle şunları belirtti:
90’dan fazla meslektaşımız halen cezaevindedir. 2019 yılında 250 gazeteci hakim karşısına çıkmış, 10 meslektaşımız sopalı ve silahlı saldırılara maruz kalmıştır. Özgürlüğü hedef alan bu iklim derhal son bulmalıdır.
GDA, halkın haber alma hakkını savunmaya devam edecek, gazetecilere dönük baskı ve saldırılara karşı mücadele etmeyi sürdürecektir.
Tüm meslektaşlarımızı ve kamuoyunu, gerçekler ve özgürlükleri savunmak adına dayanışmaya çağırıyoruz.
Eski CHP Milletvekili Eren Erdem de Terkoğlu'nun gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
Sosyal medya hesabında konuyu eleştiren Erdem, CHP Manisa İl Başkan yardımcısının kızı Hülya Kılıç'da göz altına alındığını duyurup "Haksız uygulama acilen son bulmalı" dedi.
Oda TV muhabiri ve aynı zamanda Manisa İl Başkan yardımcımızın kızı Hülya Kılıç an itibariyle yaşadığı Manisa’da İstanbul’a götürülmek üzere göz altına alındı.
— Eren Erdem (@erenerdemnet) March 4, 2020
Süreci takip ediyoruz.
Barış Terkoğlu ve Hülya Kılıç gazetecidir. Bu haksız uygulama acilen son bulmalıdır..
Daha önce Karşı gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yapan Erdem, 2015'te siyasete girmiş, silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek suçlamasıyla 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapsi istenmiş, 489 gün cezaevinde kaldıktan sonra ekim 2019'da tahliye edilmişti.
Independent Türkçe