Yazar ve yayıncı Muzaffer İlhan Erdost 87 yaşında hayatını kaybetti. Tedavi gördüğü Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayata gözlerini yuman Erdost, Deniz Gezmişlerin avukatı Halit Çelenk'in geçen hafta vefat eden eşi Şekibe Çelenk’in cenaze törenine katılmış ve bir konuşma yapmıştı.
Marksist klasikleri yayınlayan Sol Yayınlarının kurucusu ve sahibi, yazar Muzaffer İlhan Erdost, 12 Eylül darbesinden sonra, 7 Kasım’da gözaltına alınan ve işkence sonucu öldürülen İlhan Erdost’un da ağabeyiydi. Erdost kardeşinin öldürülmesinin ardından adına kardeşi İlhan’ın adını ekleyerek, “Muzaffer İlhan Erdost” ismini kullanmaya başlamıştı.
‘Tek bir yasak yayınımız yoktu ama bizi dövdüler, öldürdüler’
Erdost kardeşinin öldürüldüğü o günü Politikyol’dan Dilara İlbuğa’ya 2018’de verdiği söyleşide şöyle anlatmıştı:
İçeriye girdik, İlhan’ın yüzü kan içinde. Bağırdım, bir yudum su getirin diye. “Midem bulanıyor, kusacağım” diyerek yere düştü İlhan. Vahap diye bir çocuk var, tıp fakültesi öğrencisiymiş. O koşturdu, şekerli su istedi. Beni içeri aldılar o sırada. İlhan’ı iki ranzanın arasına yatırdılar, yığıldı zaten. “İlhan, İlhan” dedim, ses vermedi. Biri nabzı durmuş dedi. Battaniyenin arasında alıp götürdüler İlhan’ı…
Sonra beni alıp götürdüler. Bir yudum su istedim. Astsubay bana “Kardeşinin kalbi vardı niye söylemedin” dedi. ‘Kardeşimin kalbi yoktu, ayrıca sordunuz mu ki’ dedim.
Sonra ifade verdim. Halit Çelenk’e “Halit Abi beni çıkar, İlhan’ı ben gömeceğim” dedim.
Sonrası zaten malum. Tek bir yasak yayınımız yoktu ama bizi dövdüler, öldürdüler. Hikaye bu kadar basit aslında…
İkinci Yeni akımının isim babasıydı
Muzaffer Erdost, 1932 yılında Tokat'ın Artova ilçesinde doğdu. Kardeşi İlhan Erdost 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra Mamak Askeri Cezaevi’nde dövülerek öldürülünce, adına kardeşi İlhan’ın adını da ekleyerek, “Muzaffer İlhan Erdost” ismini kullanmaya başladı.
1956’da Veteriner Fakültesi’ni bitirdi. Pazar Postası’nı yönetti (1956-1958). Ulus gazetesinde çalıştı (1958-1963). 1958’de Açık Oturum Yayınları’nı, 1965’te Sol Yayınları’nı kurdu ve yönetti.
Erdost, şiir, öykü, deneme ve eleştiriler yazdı. Yazılarında, toplumsal sorunlar, Türkiye ve Osmanlı tarihi, tarım, faşizm ve demokrasi konularına daha ağırlıklı eğildi.
Şiir dünyasının da önemli bir ismi olan Erdost, İkinci Yeni akımının da isim babasıydı.
Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı (TİHAK) girişimci ve kurucu üyesiydi.
Independent Türkçe