Sağlık Bakanı: Koronavirüs tanısı için geliştirilen kitleri yurtdışına satacağız

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsün tedavisine ilişkin geliştirdikleri tanı kitini yurt dışına satacaklarını bildirdi. Söz konusu kitin muadilleri Çin, Hong Kong, Almanya, Ukrayna, ABD, Birleşik Krallık ve Singapur'da bir süredir kullanımda

Fotoğraf: AA

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koranavirüs salgını 27 ülkeye yayılmış durumda. 

"Covid-19" adı verilen virüsün tanısını labarotuvar ortamından bağlı kalmaksızın hızlandırmak için Türkiye dahil birçok ülkede kit geliştiriyor. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptığı açıklamada yeni tip koronavirüs için test tanı kiti geliştirildiğini söyledi. 

Kullanılan testlerin 4-24 saat arasında sonuç verebildiğini hatırlatan Bakan Koca, konuyla ilgili bakanlığın Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nce daha hızlı sonuç veren yerli bir kit üzerinde çalışmaya başlandığını vurgulamış, kitin ortalama test sonucunu verdiği sürenin 90 ila 120 dakikaya kadar düştüğünü belirtmişti. 

Fahrettin Koca, söz konusu kitin yurt dışına da satılacağını açıkladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sadece Çin anakarasında bin 68 ölüme neden olan virüs sonrası Pekin yönetimi 15 dakikada sonuç veren koronavirüs test kiti geliştirdiğini duyurmuştu.

Xinhua haber ajansına göre, Wuxi merkezli bir teknoloji şirketinden uzmanlar Ulusal Viral Hastalık Kontrol ve Önleme Enstitüsü ile birlikte çalışarak virüs hakkında 8 ila 15 dakika içinde bilgi verebilen hızlı nükleik test kiti geliştirmişti.

Endonezya Sağlık Bakanlığı da geçtiğimiz günlerde bir kit geliştirildiğini duyurdu. 

Hong Kong Üniversitesi Bilim ve Teknoloji bölümünün kullanıma sunduğu test tanı kiti 40 dakika içinde virüs tespiti yapabilirken, Ukrayna Sağlık Bakanlığı Almanya'dan getirttiği test kitlerini kullanmaya başladığını açıkladı.

Singapur Ulusal Üniversitesi'nden uzmanlar, 2018'de geliştirdikleri enVision teknolojisini yeni tip koronavirüsün tespit edilmesine uyarladıklarını duyurdu. 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ise koronavirüs test kitinin kullanımına 3 Şubat'ta başlamıştı. 

Filipinler Ulusal Sağlık Ensititüsü de aynı tarihte koronavirüs tespiti için kit geliştirdiklerini duyurmuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türk yaptığı açıklamada "Daha önceki kitin maliyeti dörtte bir oranına indi. İngiltere, Fransa ve Almanya'da benzer bir şekilde kit geliştirdiklerini ifade etmişlerdi ama o geliştirilen kitin süresi 90 dakikaya kadar inebilmiş değil. Önümüzdeki haftalarda bu süreyi daha da kısaltma noktasında arkadaşlarımız gayret ve çaba içindeler" dedi.

Konuyla ilgili Türkiye'deki çalışmaları Bioksen AR-GE Teknolojileri Limited Şirketi yürüttü. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU