Osmangazi Köprüsü ortak girişiminin yüzde 27 hisseli üyesi Nurol Holding Mali İşler Müdürü Kerim Kemahlı Bloomberg'e konuştu. Köprünün bir bölümünün veya tamamının satışının gündemde olduğunu söyledi.
Projenin yüzde 18'ine sahip olan İtalyan Astaldi şirketinin nakit sıkıntı yaşadığını bu sebeple uluslararası banka ve finans kuruluşlarıyla temasa geçildiğini ifade eden Kemahlı kısa sürede bir geri dönüş beklediklerini duyurdu.
2016 yılında açılan Osmangazi Köprüsü'nde Makyol ve Özaltın İnşaat ile Nurol Holding'in yüzde 27'şer ortaklığı bulunuyor.
Astaldi şirketiyle birlikte diğer firmaların da ekonomik olarak zorlandıkları ancak hisse satışı talep etmedikleri ifade ediliyor.
Söz konusu ekonomik zorluğun sebebi ise bankalardan çekilen döviz bazlı krediler.
Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş. Üst Yöneticisi Yavuz Batum da Osmangazi Köprüsü'nün satılacağı iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Hisse satışı için çalışmaların başladığını söyledi.
"Bu büyüklükteki bir projede hisse satışı uzun zaman gerektiren bir süreçtir. İlk aşama, projemizin uluslararası finans piyasalarında değerini tespit etmek ve potansiyel alıcıları belirlemektir. Bunun akabinde, ortaklarımız uygun bulduğu takdirde bir miktar hisse satışı hedefleyebileceklerdir. Bu amaçla, görevli şirketimiz, şirketimize danışmanlık yapacak deneyimli uluslararası banka/finans kuruluşu seçimi için girişimlere başlamıştır.
Günlük 40 bin araçlık geçiş garantisi verilen Osmangazi Köprüsü'nden 2018'de günde ortalama yaklaşık 25 bin araç geçti.
Osmangazi Köprüsü’nün 2019 Ocak ayından itibaren geçiş ücretleri şöyle oldu: