Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, bugünkü yazısında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Osman Kavala ve Wikipedia kararını yazdı.
Akyol, “Anayasa Mahkemesi’nde iki ana akım” başlıklı köşe yazısında 1935 yılından bir örnek verdi.:
1935 yılı, 25 Aralık günü… Meclis’te Tunceli Kanunu görüşülüyor. Verilecek idam cezalarının mahalli komutan tarafından onaylanmasıyla infaz edileceği hükmü getiriliyor.
Muğla Milletvekili Hüsnü Kitapçı itiraz ediyor: Anayasa’ya göre Yargıtay’a gitmesi lazım; idamları onaylama yetkisi de sadece Meclis’e aittir, komutana verilemez.
İktidar adına Trabzon milletvekili Raif Karadeniz kürsüdedir; özetle:
“Anayasa’ya saygımız var ama burada devletin yüksek menfaatleri söz konusu!”
Ayrıntılarını benim “Atatürk’ün İhtilal Hukuku” kitabımda okuyabilirsiniz.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Devletin menfaati, devletin itibarı gibi kavramların hukuki değil siyasi olduğunu belirten Akyol, “Kaydetmeden geçemeyeceğim” diyerek şu satırları yazdı:
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AYM kararının uygulanmasının geciktiği söylediğinde “Anayasa Mahkemesi’nin kararını Sulh Ceza mahkemesinin bozma veya uyma kararı vermesi”nin beklendiğini söylemişti!
Hayır hayır, AYM kararları hakkında “bozma” asla söz konusu olamaz. Uymama bile söz konusu olamaz.
Yargı kararlarının bağlayıcılığını artık hepimiz içimize sindirelim.
Wikipedia’daki yalan yanlış bilgileri hükümetin düzelttirilmesi elbette isabetli olmuştur. Ancak yasaklamak “devletin itibarı”na zarar verdiği gibi hukuken de yanlışlığı nihayet ortaya çıktı!
AYM’yi kutluyorum.
Ne olmuştu?
TBMM Genel Kurulu’nda, Anayasa Mahkemesi’nin Wikipedia’ya erişim engelinin bir hak ihlali olduğuna ilişkin gerekçeli kararı üzerinden tartışma yaşanmıştı.
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan burada yaşanan tartışmanın ardından eleştirilere karşılık şu yanıtı vermişti:
Anayasa Mahkemesi’nin kararı, dedikleri gibi, Resmî Gazete’de yayımlanmış, ancak yine usul gereği bu kararın yerel mahkemede yani Sulh Ceza Mahkemesinde görüşülmesi ve Anayasa Mahkemesi’nin kararını bozma veya uyma kararını vermesi ve ondan sonra da gerekli adımın atılması süreci söz konusudur. Yani süreç kendi içerisinde ilerlemektedir. Biz de yakinen takip ediyoruz.
Independent Türkçe, Karar