Almanya merkezli araç kiralama şirketi Sixt’in Türkiye temsilcisi Artı Seyahat A.Ş., konkordato talebinde bulundu.
Konkordato talebini değerlendiren İzmir Birinci Asliye Ticaret Mahkemesi’nden yapılan açıklamaya göre Artı Seyahat Acentesi Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile şirketin kurucuları İbrahim Hakan Özyılmaz ile Fehmi Sertdemir hakkında 17 Ocak 2019 tarihinden başlamak üzere “geçici mühlet kararı” verildi.
Açıklamada bu süre sonunda konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olup olmadığını incelemek amacıyla bağımsız bir denetici atandığı duyuruldu.
Dava dilekçesine göre, olumsuz piyasa koşulları, bayilerin taahhütlerini yerine getirmemesi ve ortaklardan birinin büyük bir mâli kriz içerisinde olması, Artı Seyahat A.Ş.’nin de mâli dengesini bozdu.
Hürriyet’ten Dinçer Gökçe’nin haberine göre Sixt Türkiye Genel Müdürü Cenk Fadıllıoğlu,“Mahkeme üç aylık geçici mühlet verdi, komiser ataması yaptı. Bu başvuru ile yasal hakkımızı kullandık. Bu başvuru ile birlikte banka borçlarımızı yapılandırmak istiyoruz. Operasyonlarımızda herhangi bir değişiklik yok” dedi.
Üç ortaklı günlük araç kiralama şirketinin 200 milyon lirayı aşan borcu var. Filosunda bin 400 araç bulunduran Sixt, Türkiye’de 26 şubeden araç kiralıyor.
Konkordato nedir?
7101 no’lu İcra ve İflâs Kanunu’nun 13’üncü maddesi konkordatoyu şöyle açıklıyor:
“Borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için konkordato talep edebilir.”
Bir firmanın konkordato talebi üzerine mahkeme, istenilen belgelerin eksiksiz olduğunu tespit ediyor ve bir “geçici mühlet kararı” veriyor. Bu süreçte borçlunun malvarlığının muhafazası için gerekli tüm tedbirler alınıyor.
Geçici mühlet kararı ticaret sicili gazetesinde ve Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan portalında ilan ediliyor ve Tapu Müdürlüğü’ne, Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne, vergi dairesine, gümrük ve posta idarelerine, Türkiye Bankalar Birliği’ne, Türkiye Katılım Bankaları Birliği’ne, mahalli ticaret odalarına, sanayi odalarına, taşınır kıymet borsalarına, Sermaye Piyasası Kurulu’na ve diğer ilgili yerlere bildiriliyor.
Mahkeme, kesin mühlet hakkındaki kararını, geçici mühlet içinde veriyor.
Konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunun anlaşılması halinde borçluya bir yıllık kesin mühlet veriliyor.