İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Akdeniz’in hızla gelişen gaz sahalarındaki doğalgazı Avrupa'ya taşıması planlanan bin 900 kilometrelik boru hattının inşası için anlaşma imzaladı.
Türkiye’nin projeye karşı çıkmasına rağmen, ülkeler 2022 yılına kadar nihai yatırım kararını almayı ve Avrupa'nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmesine yardımcı olmak için 2025 yılına kadar boru hattını tamamlamayı hedefliyor.
EastMed, Doğu Akdeniz'in (Eastern Mediterannean) kısaltması, olarak adlandırılan proje için anlaşma, üç ülkenin liderleri tarafından törenle imzalandı. Atina’daki törene İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kıbrıs Rum Kesimi adına Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ve Yunanistan Başbakan Kyriakos Miçotakis katıldı. Yunanistan, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’nin de anlaşmayı daha sonraki bir tarihte imzalayacağını açıkladı. Buna göre İtalya’nın da imza atmasıyla anlaşma yapılmış olacak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Üç ülkenin liderleri anlaşmanın hiçbir ülkeye karşı yapılmadığını ifade etti.
Anastasiades, “Bu anlaşma, Doğu Akdeniz’in özellikle bu hassas bölgesinde barış, güvenlik ve istikrar sağlamak için ortak bir amacı desteklemektedir” diye konuştu.
Öte yandan bölgede petrol ve doğalgaz altyapısına dair eksiklikler mevcut. Ayrıca Kıbrıs, Yunanistan, Mısır, İsrail, Lübnan ve Suriye gibi ülkeler arasındaki ilişkiler bir dizi cephede geriliyor.
Bunun yanında, söz konusu anlaşma, Türkiye ve Libya arasında imzalanan mutabakatın ardından geldi.
Analistlere göre bu mutabakat, planlanan Türkiye-Libya ekonomik bölgesini geçmek zorunda kalacak boru hattına engel oluşturabilir.
"Türkiye ilgilenirse kapı açık"
İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz Reuters'e verdiği demeçte, “Türkiye ilgilenirse, kapı açık” diye konuştu:
Türklerle de bir tür işbirliğini -enerji işbirliğini- tartışmaya hazırız. Türklere karşı değiliz, ancak EastMed doğal gaz boru hattı projesini destekliyoruz.
Independent Türkçe