15 Nisan'da yayın hayatına başlayan Independent Türkçe, 9 aylık süre zarfında farklı kategoride binlerce haber, yayına verdi.
Siyaset, yaşam, kültür-sanat, sağlık, dış politika, ekonomi ve diğer kategorilerdeki haberler, okuyucularımızın “Top 10” sıralamasına yansıdı.
Özellikle editör ve muhabirlerimizce üretilen her kategorideki “özel” ve “özgün” haberler, en çok okunanlar listesinin ilk sıralarında yer aldı.
Türk toplumu 2019'da siyaset haberlerini gösterdiği ilgiyi polemik konusu haberlerden de esirgemedi.
Zira tartışmalı konuların işlendiği haberler okuyucuların ilgisini çekiyor.
2019 en çok ilgi gören "polemik" haberlerimizin başında "Mustafa Kemal’in cenazesinde yaşanan büyük facia ve namaz kriz" haberi yer aldı.
Bunu, "Eski çalışma arkadaşı yazdı: Uğur Dündar neden çekildi?" başlığıyla verilen haber takip etti.
İşte en çok okunan 10 polemik haberi...
10 - Kanal İstanbul yapılırsa Marmara Denizi, Avrupa’nın lağımı olacak
2019’un son aylarından başlayıp 2020’de de hararetli bir şekilde devam edeceğine kesin gözle bakılan polemik konularından biri Kanal İstanbul.
İstanbul’da herkesin taraf olduğu tartışma, kentin sınırlarını çoktan aşmış durumda.
Siyasetin tepesinde tartışıldığı için Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Hatay’a kadar herkes bu konuda görüş belirtti, belirtiyor.
Bilen bilmeyen herkesin bir tarafından dahil olduğu polemik konusunda Mimar Ahmet Vefik Alp’in “Kanal İstanbul yapılırsa Marmara Denizi, Avrupa’nın lağımı olacak” çıkışı hak ettiği değeri okuyucu nezdinde gördü.
9 - İstanbul’dan trenle Eskişehir’e gitmek isteyenler Konya bileti almak zorunda
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, İstanbul’dan Eskişehir’e trenle gidenleri, Konya bileti almak zorunda bıraktı. Boş giden trenlere müşteri çekmek için uygulanan “satış stratejisiyle” Eskişehir’e gitmek isteyenlerin cebinden 48 lira fazla çıktı. Bunun yol açtığı polemik konusu haber, listesine 9. sırada girdi.
8 - 11 milyon fidan kampanyasına ormancılardan tepki: 8-9 milyonu zayi olacak
Orman Bakanlığı’nın ‘Geleceğe Nefes’ adını verdiği ağaçlandırma kampanyası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘Milli Ağaçlandırma Günü’ ilan edildi.
2019’un bir başka polemik konusu olan 11 milyon fidan kampanyası için ormancılar, tarih seçiminin doğru olmadığını, milyonlarca fidanın ziyan olacağını iddia etti.
Tarafların görüşlerinin yer aldığı haber listenin 8’inci sırasında kendine yer buldu.
7- Dört Diyarbakırlı ile “yasaklı” Sur gezisi: Cenaze bizim, Allah rahmet eylesin
Türkiye’de polemik konularından biri de Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nin durumu oldu. PKK’nın “hendek” stratejisi nedeniyle büyük yıkıma uğrayan Sur’da inşaat faaliyetleri sürüyor. Sur’un 3’te 1’i, 5 yıldır vatandaşları girişine kapalı.
Independent Türkçe, "özel izinle" kenti çok iyi bilen, üçü Surlu, 4 Diyarbakırlı ile “yasaklı” Sur’a girdi. Gazeteci yazar Şeyhmus Diken, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek, Eski Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı Davut Ökütçü ve ses sanatçısı Bedri Ayseli ile gerçekleşen Sur gezisinde okuyucularımızın ilgisini gördü. Gazeteci Diken'in, Sur için ifade ettiği “Cenaze bizim, Allah rahmet eylesin” cümlesinin başlıkta yer aldığı haberimiz, 2019 Top 10 listesinin en çok okunan 7. haberi oldu.
6 - Rakı "ev yapımı" formülüyle yeniden milli içki olur mu?.. Ev reçeli yapar gibi rakı yapıp tarif paylaşanlar anlattı
Sigara gibi alkollü içecekler de 2019’da zamlardan nasibini aldı. Bunun üzerine ev yapımı rakı tabiri ortaya çıktı. Öyle ki, ev yapımı rakı konusu hem yasaklar hem vergiler arttıkça hızla yayılan, yayıldıkça da çeşitlenen bir "faaliyet" halini aldı.
Yaş üzüm rakısı yapan, hafif ve sert içimli üreten de oldu. Bu konunun ayrıntılı işlendiği ve yapanların anlatımlarının yer aldığı haberimizin listenin 6’ncı sırasında yer aldı.
5 - Sigara zammı tütün piyasasını canlandırdı: Tütün saranlar, tütünü kaçak satanlar ve tütün eksperleri ne diyor?
2019 yılında sigaraya gelen zamlar çok konuşuldu. Piyasadaki en ucuz sigarının 8,5 lira olması nedeniyle tiryakiler kendilerine göre yöntemler buldu. Zamlardan bunalan tiryakilerin bulduğu tek yöntem yüzlerce yıllık bir kültürü canlandırmaya başladı: Tütün sarmak. İnce kağıtlara sarılarak içilen tütün çeşitlerinin çok daha görünür hale geldiğine ilişkin haberimiz de büyük ilgi gördü.
4- İmamoğlu için 'İstanbul'u Pontuslu kazandı' başlığını atan Yunan gazeteci: Haberim çarpıtıldı
CHP İstanbul Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu hakkında Yunan basınında “İstanbul’u fetheden Yunanlı” yazıldığı iddia edildi.
Bunu gerekçe gösteren Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, “Efendim ne dedi Yunan medyası? Bu arkadaş nereli, CHP’li aday nereli? Nasıl oldu da Yunan medyası ‘İstanbul’u Yunan kazandı’ diyor da bir ses çıkmıyor” dedi.
Bunun üzerinden “Yunanlı tartışması” başladı. Haberi yazan gazeteci ve yayımlayan gazeteden yalanlama gelmişti.
Independent Türkçe, haberi yapan Ioanna Kleftogianni’ye ulaştı. Kleftogianni, İmamoğlu’nun Yunan, Rum kökenli olabileceğine dair en ufak bir ifadesinin söz konusu olmadığını belirtmişti. Bu konunun tüm detaylarıyla işlendiği haber listenin dördüncü sırasında yer aldı.
3 - 2018’in en İslami ülkeleri listesi açıklandı, ilk 40’ta Müslüman ülke yok
ABD’deki George Washington Üniversitesi’nden iki akademisyen Şeherazade Rahman ve Hüseyin Askari 2010 yılında “İslam Ülkeleri Ne Kadar İslami?” başlıklı bir araştırma yayımladı.
Akademisyenler, araştırmada İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye olan ülkelerin İslami öğretilerle uygun politikalar izleyip izlemediklerini bulmaya çalıştı.
Daha sonra bu çalışmayı her yıl yaparak ve Müslüman olmayan ülkeleri de araştırmaya dahil ederek İslamilik Endeksi’ni açıklamaya başladı.
İki akademisyenin İslamilik Endeksi’nin 2018 yılı listesinin ilk 40’ında Müslüman ülkeler yer almadı. İslamilik Endeksi’nde ilk 20’de Kuzey Avrupa ülkeleri ağırlıkta, ilk 50’de yalnızca 4 Müslüman ülke yer alırken, Türkiye ise listeye 95. sırada kendine yer buldu. Konu da başlıkta ilginç olunca haberin listede yer alması kaçınılmaz oldu.
2 - Eski çalışma arkadaşı yazdı: Uğur Dündar neden çekildi?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayları Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu’nun katılacağı televizyon programı konusunda Uğur Dündar’ın ismi gündeme getirildi.
Binali Yıldırım’ın önerisine Dündar, sıcak bakmadı.
Herkes Dündar’ın neden bu öneri kabul etmediğini merak ederken bir dönem Dündar ile birlikte çalışan Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Şahin arkadaşının neden çekildiğini Facebook hesabında yazdı.
Şahin, Uğur Dündar’ın, Yıldırım ve İmamoğlu arasında gerçekleşecek televizyon buluşmasını yönetme kararından vazgeçmeseydi ağır bir saldırı kampanyasının ve lincin hedefi haline getirileceğini kaleme aldı. Bu konudaki polemik çok ilgi gördü.
En çok okunan polemik haberleri listesinde ikinci sırasında yer aldı.
1 - Mustafa Kemal’in cenazesinde yaşanan büyük facia ve namaz krizi
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, çağdaş Cumhuriyeti’in kurucusu. Atatürk ile ilgili haberler hep ilgi görür. “Gazi’nin vefatının ardından ülke büyük bir mateme sürüklendi. Paşa’nın naaşının 19 Kasım günü Ankara’ya götürülmesine karar verildi. Tam bu sırada bir tartışma başladı” spotuyla verilen “Paşa’nın cenaze namazı kılınacak mıydı, kılınacaksa nerede kılınacaktı?” sorusu cevabının arandığı haber, en çok okunan polemik haberimiz oldu.
© The Independentturkish