Yerli otomobil markası TOGG’un ilk iki prototipi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla kamuoyuna tanıtıldı.
Genel olarak beğeni toplayan TOGG’a tasarımı bir İtalyan tasarım firmasınca geliştirildiği için yerli sayılamayacağı eleştirileri de yöneltildi.
TOGG’a dair merak edilen soruları otomotiv sektörünün tanınan, deneyimli bir ismiyle Saffet Üçüncü ile konuştuk.
“Fiyat ve üretim miktarı için konuşmak için erken”
En çok merak edilen yeni otomobilin ne kadar üretileceği, hangi ülkelere satılabileceği ve en önemlisi de fiyatının ne olacağı...
Üçüncü'ye göre her üç soruya da şimdiden bir cevap vermek için çok erken.
Üçüncü, bu soruların yanıtlarının ancak seri üretime geçileceği zaman verilebileceğini söyledi.
Bununla birlikte otomotiv sektörünün deneyimli ismi TOGG ile ilgili hem heyecanlı hem umutlu.
“Beklentilerimizin üstünde bir prototip gösterildi”
- TOGG Türkiye açısından ne anlama geliyor?
Türkiye’nin ilk defa bir markası oluyor. Bu ne anlama geliyor. Beklentilerimizin üzerinde bir prototip gösterildi. Beni etkileyen konu yerli bir markamızın olması. Stratejinin bizde olması. Verilecek kararların tamamının görevli arkadaşlarımızca verilecek olması bu bana gurur veriyor.
- Otomobilin avantajları ve dezavantajları nedir?
Elektrikli olması, internete bağlantılı olması ve tamamen dijital olması. Şu an dezavantajı görünmüyor.
“İstediğiniz markayı inceleyin birçok parçası başka ülkelerden geliyordur”
- Otomobilin tasarımının İtalyan firmasınca yapılmasından dolayı “Yerli otomobil ne kadar yerli?” yorumlarına ne diyorsunuz?
Otomobilin tüm kararlarının bizim tarafımızdan verilmesi en önemli unsur. Bugün 70-100-120 yıllık, yılda milyonlarca araç üreten firmalara bakın. Onlar bile başka ülkelere ait tasarım firmalarıyla çalışabiliyorlar. Global otomotiv endüstrisinde hiçbir otomobil yoktur ki o ülkede çıksın bütün parçaları veya bütün uzmanlık alanları o ülkede çözülmüş olsun. Bugün 70-120 yıllık milyonlarca araç üreten firmalar var bunlar başka ülkelere ait tasarım kuruluşlarıyla çalışabiliyor. İstediğiniz markayı alın inceleyin birçok parçası başka ülkelerden geliyordur.
“Yerli otomobil ile otomotiv sektöründeki değişime katılıyoruz”
- Türkiye bu otomobil ile ne kazanacak?
Bir kere elektrikli olacak. Dünyada ilk otomobil 1886’da yapıldı. Bu dönemde dünya otomotiv sektörü ciddi bir değişimden geçiyor. Bizim yerli markamızın da bu değişimi yakalayacak şekilde yapıldığını görüyoruz. Elektrikli otomobiller büyük sayılara ulaşacak. Bizim markamız bu değişimin içinde ve doğru yönde. Bizim otomobilimiz de bu rekabete katılıyor.
- Türkiye elektrikli otomobil piyasasında rekabet edebilir mi?
Şu an 10 milyonun üzerinde imalat yapan üçten fazla marka var. 10 milyona yakın yapan başka firmalar var. Ama büyük avantaj elektrikle çalışan otomobil imalatına onlar da yeni başlıyorlar.
- Siz tasarımı beğendiniz mi?
Üzerine iyi çalışılmış. Murat Günak da tasarım ekibinde. Pininfarina tasarımı yapıyor ama arada bizim arkadaşlarımızın yönlendirmesi oluyor.
“Pil teknolojisinin bizim tarafımızdan geliştirilmesi önemli”
- Teknolojik anlamında Türkiye’ye ne katkısı olabilir?
Mehmet Karakaş önemli bir şey söyledi pil teknolojisi bizim tarafımızdan geliştiriliyor. Bir elektrikli otomobilde en önemli şey batarya. Çünkü elektrikli otomobilde en önemli sorun menzil sorunu. Şarj sorunu ve bataryanın sağladığı menzil. Bunun bizim kendi arkadaşlarımızca geliştirilmesi bunun sadece bizim otomobillerde değil, bunun dışarıya başka markalara da satılmasını getirir. Gelecekte bu parçaların ihracatı için büyük bir fırsat oluşturuyor.
- Bundan sonrası için ne yapılmalı?
İlk aşamasını gördük. İlk başlangıç için önemli olan bizim markaya sahip olmamızdır, markanın üzerinde daha çok durulsun.
“Şimdi yerli markamız oldu”
TOGG’a gerçekten milli diyebilir miyiz?
10 milyonun üzerinde üretim yapan markaların çok önemli kısmı bizden yan sanayi ürünleri alıyorlar. O markalara sahip ülkeler parçaları Türkiye’den geliyor diye bize ait değil demiyorlar. Bizde yerli otomotiv vardı marka yoktu. Şimdi markamız oldu. Türkiye’de yerli otomobil yapılıyordu, şimdi yerli markamızı yapıyoruz.
“Bir markanın oturması için yaklaşık 30-40 seneye ihtiyaç var”
- Otomobilin gelişmesi için ne kadar bir zamana ihtiyaç var?
Burada bitmiyor uzun bir yolculuğa çıkıyoruz. Dün gördüğümüz prototipler geliştirilecek. Bir markanın oturması yaklaşık 30-40 sene. Biz de elektrikle başladığımız için bu süreç daha kısalabilir diyorum inşallah.
- Bu otomobili ihraç edebilir miyiz?
Yurtdışındaki elektriklilerden daha iyi otomobil yaparsak ihraç ederiz.
© The Independentturkish