Musullu genç savaşta tahrip edilen evleri hayata döndürüyor

Iraklı Halid, bir yılı aşkın süredir, geri dönmeleri ve evlerinin onarılmasında yardım etmek için IŞİD savaşında yerinden edilen aileleri arıyor

Fotoğraf: Reuters

Irak’ın Musul kentindeki sokaklarda bir tarafta büyük enkaz yığınları, diğer tarafta kentteki evleri onararak yeniden hayata döndürmek için olağanüstü bir çaba gösteren gönüllü bir genç var.

Halid Musa, bir yılı aşkın süredir, geri dönmeleri ve evlerinin onarılmasında yardım etmek için IŞİD savaşında yerinden edilen aileleri arıyor.

ıraklı halil musa Reuters (1).jpg
Fotoğraf: Reuters

 

IŞİD, 2014’te Irak’a karşı büyük çaplı bir savaş başlatmış, 2017’de de Irak Silahlı Kuvvetleri ve Uluslararası Koalisyon güçleri tarafından yenilgiye uğratılmıştı.

Savaş özellikle Musul ve Eski Kent'te büyük bir yıkıma neden oldu.

ıraklı halil musa Reuters (3).jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Binlerce aile ya kamplarda yaşamak zorunda kaldı ya da başka şehirlerde küçük daireler kiraladı.

Ancak Musul’da hâlihazırda yeniden imar durdurulmuş vaziyette.

ıraklı halil musa Reuters (4).jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Reuters’a konuşan Musa, halkın evine geri dönmelerini sağlamak için restorasyon projeleri yürüttüğünü söyledi.

Kamu görevlisi olduğunu belirten Musa, "Bireysel ve gönüllülük esasına dayanan bu fikir, evlerini tamir etme ihtiyacı duyan ailelere yardım kapsamında geldi" dedi.

ıraklı halil musa Reuters (5).jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Genellikle onarım masraflarını kendisi karşıladığını ve boş zamanlarında bu işi yaptığını söyleyen Musa, bağış yapıldığında ise diğer gençleri de yardıma çağırdığını ve bunun aynı zamanda bir iş imkanı sunduğunu belirtti.

Suriye Ahmed isimli Iraklı bir yaşlı kadın, Musa’nın evini restore etme teklifinde bulunduğu zaman buna inanamadığını söyledi.

ıraklı halil musa Reuters (6).jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Yaklaşık 2 yıldır akrabalarıyla birlikte yaşayan Ahmed, "Doğru vallahi, bana geldi ve ‘evini tamir edeceğim’ dedi. Buna sevindim" diye konuştu.

Normal bir evin onarımının iki ay sürdüğünü ifade eden Musa, yaptığı işleri pencere ve kapı takmak, duvarları boyamak ve hatta bir yapıyı yeniden inşa etmek şeklinde sıraladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU