Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında imzalanan ve Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Libya arasında bir “sınır” çizen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" sonrası Yunanistan, Libya'nın Atina Büyükelçisini sınır dışı etme kararı aldı.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Libya'nın Atina Büyükelçisi Muhammed Yunus Menfi'nin Dışişleri Bakanlığına çağrılarak, Yunan hükümetinin bu konudaki kararının kendisine bildirildiğini ve ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre tanındığını açıkladı.
Kararın, Yunanistan'ın Trablus hükümetine karşı hoşnutsuzluğunun ifadesi olduğunu belirten Dendias, bu adımın Libya'nın Yunanistan'ın koyduğu kurallara riayet etmemesi nedeniyle atıldığını söyledi.
Dendias, sınır dışı kararının Libya ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi anlamına gelmediğine dikkati çekti.
Dışişleri Bakanı Dendias, daha önce anlaşma metnini kendilerine iletmesi için Libya'ya cuma gününe kadar süre vermiş aksi halde Atina Büyükelçisi'nin sınır dışı edileceğini söylemişti.
UMH ile Türkiye arasında 27 Kasım'da "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"nın imzalandığı belirtişmişti.
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye-Libya sınırını gösteren yeni anlaşmanın haritasını paylaştı.
Buna göre iki ülke arasında yaklaşık 30 kilometre (18,6 mil) uzunluğunda bir deniz sınırı ile kıta sahanlığıve münhasır ekonomik bölge sınırları belirlendi.
Libya mutabakatı, Türkiye’nin KKTC ile 2011’de yaptığı Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması’ndan sonra bölgede yaptığı ikinci deniz yetki sınırlandırma anlaşması.
Söz konusu anlaşma sonrası Yunanistan Libya'ya nota vermiş, Avrupa Birliği ise acil belge isteyerek Ankara'dan konuyu açıklamasını istemişti.
Mutabakat sonrası bir açıkalama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türkiye'nin Güney Kıbrıs Rum yönetimi hariç Akdeniz'de deniz yetki alanları konusunda her ülkeyle görüşmeler yapabileceğini söylemişti:
Biz Doğu Akdeniz'de olsun Ege'de olsun her zaman kendi uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı korurken buraların zenginliklerinin de hakça paylaşılması taraftarıyız. Bu Kıbrıs etrafındaki rezervler için de geçerli. Bizim kıta sahanlığımızın dışındaki alanlarda da Kıbrıs'ta Rum tarafı ile Türk tarafı arasında buradaki zenginliklerin hakça paylaşılmasının garanti altına alınmasını her zaman savunuyoruz.
Bizim pozisyonumuz Doğu Akdeniz'deki bu tür zenginliklerin ve yetki alanlarının sınırlandırılmayla ilgili herkesle çalışarak hakça paylaşımdan yanayız. Buna yanaşmayan ülkeler olursa onların kendi bileceği iş. Bundan sonra diğer ülkelerle zemin uygun oldukça bu tür görüşmeler yapmaya devam edeceğiz.
Çift başlı yönetim
2014 yılından bu yana siyasi ve askeri olarak ikiye bölünen Libya'da, Trablus ve Tobruk merkezli iki yönetim var.
Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’ne bağlı, General Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu arasında çatışmalar yaşanıyor.
Türkiye, Birleşmiş Milletler, Katar, İtalya gibi ülkeler Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni tanırken, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve Rusya Hafter’e destek veriyor.
Independent Türkçe