ASÜ, ilk kez başvurduğu çevreci üniversiteler listesine 4. sıradan girdi

Aksaray Üniversitesi 2019 yılı GreenMetric (Yeşil Ölçüm) sonuçlarına göre, Türkiye'nin en çevreci üniversiteleri arasında 4. oldu. Sisteme bu yıl giren üniversite, ilk yılında önemli başarı yakaladı

Fotoğraf: aksaray.edu.tr

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) 2019 yılı GreenMetric (Yeşil Ölçüm) sonuçlarına göre, Türkiye’nin en çevreci üniversiteleri arasında yerini aldı. Gerekli ölçüm sistemine bu yıl başvurusunu yapan ASÜ, Türkiye genel sıralamasında 5., devlet üniversiteleri arasında ise 4. sırada yer aldı.

GreenMetric tarafından gerçekleştirilen değerlendirmelerin farklı kriterler baz alınarak yapıldığını belirten Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, sonuçların doğru yolda olduklarını gösterdiğini söyledi.

iç1.JPG
Fotoğraf: aksaray.edu.tr

 

Bisikletli sayısı 10 bin

Şahin, ASÜ’nün ilk kez yer aldığı listeye üst sıralardan girmesini sağlayan çalışmaları şöyle anlattı:

Kampüsümüzde çevre bilincini arttırmaya yönelik eğitim programlarını düzenli şekilde gerçekleştiriyoruz. Son dört yıl içinde -toprak yapısındaki olumsuzluklara rağmen- 20 bin ağaç diktik ve 357 bin metrekare yeni yeşil alan oluşturduk. Bu sıralamada bize göre ASÜ’yü diğer üniversitelerden ayıran en büyük özellikler sıfır atık ve çevreci ulaşım sistemlerini yaygınlaştırmak oldu. Kampüsün her noktasına bisikletlerle ulaşım mümkün hale getirildi. 10 bin kayıtlı bisiklet kullanıcımız var. Kampüste otomobillerin daha az kullanılması, çevreyi kirleten önemli bir unsuru da ortadan kaldırmış oluyor.

iç2.JPG
Fotoğraf: aksaray.edu.tr

 

Üniversiteleri çevre bilinci konusunda değerlendiren bir platform olan GreenMetric, Endonezya Üniversitesi tarafından 2010 yılında kuruldu. Platform, her yıl katılımcı üniversitelere dair değerlendirmelerini kamuoyu ile paylaşıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU