Diyarbakır Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün eğitimde başlattığı “seferberlik” kampanyasına iki genç kızdan destek geldi.
Bireysel olarak sosyal sorumluluk projesi başlatan Hatice Tunç ile Rojda Çakmak, topladıkları 3 bin kitapla Şanlıurfa’nın Siverek ilçesindeki dört okulun kütüphanesini donattı.
Daha önce farklı derneklerde gönüllü aktivist olarak yer alan Tunç, 2 yıl önce Batman’ın tarihi Hasankeyf İlçesi gezisi sırasında üzerine kaya parçası düşünce bir bacağını kaybetti.
Protez bacakla yaşamını sürdüren ve hemşire olan Tunç ile üniversite öğrencisi Rojda Çakmak ile ilk sosyal sorumluluk projesini engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla hayata geçirdi.
2 bin 500 kitap Siverek’teki dört okula bağışlandı
“Bir Dakikalığına Engelli Olmak” konulu projeden sonra konser organize eden Tunç ve Çakmak, bilet yerine gelen her katılımcıdan dört kitap alarak, 2 bin 500 kitap topladı.
Toplanan kitaplar, geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’ndeki Çevirme Köyü İlköğretim Okulu, Çevirme İmam Hatip Orta Öğretim Okulu, Karakaşi İlköğretim Okulu, Karakaşi Orta Öğretim Okulu yetkililerine teslim edildi.
“Köy okullarının kitaba erişimi çok zor”
Independent Türkçe’ye konuşan Hatice Tunç, 5 ay önce başladıkları proje kapsamında, ilk olarak düzenledikleri “Bir dakikalığına engelli olmak” etkinliğini şu sözlerle anlattı:
Bu bizim için çok önemli bir etkinlikti. Ben de bir engelli olarak hiçbir sağlık sorunu, engeli olmayan insanların bizimle empati kurabilmelerini çok istedim.
Hiçbir engeli olmayan insanların tekerlekli sandalyeyle, koltuk değnekleriyle, gözleri kapalı, duymayacakları bir şekilde hazırladığımız bir rampadan geçmelerini sağladık.
Göründüğü kadar kolay olmadığını onlar da fark ettiler.
Rojda Çakmak ile birlikte “Bir dakikalığına engelli olmak” etkinliğinin ardından eğitim alanında projelere yöneldiklerinden bahseden Tunç, bu projelerinden "4 kitap 1 bilet" etkinliği hakkında bilgi verdi ve şunları söyledi:
Bu etkinlik 4 kitap karşılığında 1 bilet şeklinde olan konser etkinliğiydi. Buradaki amacımız tamamen köy okulları yararına kitap toplamaktı. Hedefimize ulaştık.
Konserde 2 bin 500 toplandı; sonrasında da konsere gelemeyip o kadar çok kitap gönderen insan oldu ki. Toplamda 3 bin adet kitabımız oldu.
Kitapların köy okullarına naklini sağladıklarını ve raflara bire bir kendilerinin dizdiklerini anlatan Tunç, “Bizim için inanılmaz bir mutluluktu. Çünkü köy okullarındaki çocukların kitaba, bilgiye erişimi çok zor ve hepimiz bunun farkındayız” şeklinde konuştu.
“Amacımız çocukların hayal dünyasını geliştirmek”
Projenin bir diğer gönüllü aktivisti Rojda Çakmak ise "Projelerimizdeki öncelik amaç, çocukların eğitime yönelmesi ve hayal dünyalarının genişlemesi için köy okullarına kütüphane kurmak" dedi.
"İlk projemiz bireylerin bir dakikalığına engelli olabilme ve empati kurabilmelerine yönelikti" diyen Çakmak, gerçekleştirdikleri ikinci projeleri ile 3 bin kitaba ulaştıklarını ve bu kitaplarla 4 okulun kütüphanesini kurduklarını söyledi.
Çakmak, yeni projelerine dair şunları söyledi:
Önümüzde belirlediğimiz daha çok okul var ve çok kütüphane kuracağız. Birçok okulun kütüphane ve rafları olmadığı için yapımlarını bekliyoruz.
© The Independentturkish