Çin'deki gözaltı kamplarıyla ilgili yeni belgeler sızdı: Müslüman Uygurların beyni yıkanıyor

"Doğru" davranışın ödüllendirildiği puan temelli bir sistemle tutukluların beyni yıkandı

Belgelere göre tutukluların kamplarda uygulanan puanlama sistemine göre yeterli puana ulaştığında serbest bırakıldığı belirtildi (AP)

The Independent Haber Merkezi ve Ajanslar

Sızan Çin Komünist Partisi belgelerine göre, Müslüman Uygurlar ve diğer etnik azınlıklar, Çin hükümeti tarafından öngörüsel teknolojiyle hedef alınıyor ve tuvalet kullanmaya kadar her şeyi kapsayan katı kurallar altında kamplarda tutuluyor.

Belgeler, şüpheli kişilerin - genellikle bir suç işlemeden önce - dijital bir kitlesel gözetim programı tarafından tespit edildiğini ortaya çıkardı. Bu program, bazı cep telefonu uygulamalarının kullanıcılarını da tutuklama amacıyla mimliyor.

Bir kez sorgulandıktan ve alıkonduktan sonra, Sincan Uygur özerk bölgesinde hükümetin "mesleki eğitim ve öğretim merkezleri" diye öne sürdüğü kamplarda sistematik beyin yıkamaya maruz kalıyorlar.

Beyin yıkama programı, “ideolojik eğitim”, “disipline uygunluk” ve “çalışma ve eğitimin" yanı sıra “zamanında saç kesimi ve tıraş” gibi “biçimsel eğitim” için ödül puanları içeriyor.

Tutuklular kamplardan ancak yeterince puan topladıktan sonra serbest bırakılıyor ama ardından başka bir merkezde “işgücü becerileri eğitimi” için zaman geçirmek zorunda kalabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'na (ICIJ) sızan resmi belgeler, çektikleri çileden bahseden eski tutukluların ifadelerini doğruluyor gibi görünüyor.

Bu tutuklulardan biri de annesini görmek için Çin'e geri dönerken tutuklanan ve yurtdışında suç işlemekle suçlanan Kazak asıllı Erzhan Kurban. Kurban bir hücreye kapatıldı, kendisine dua etmek gibi “dini faaliyetlerde” bulunmaması söylendi, plastik bir tabureye oturmaya zorlanıp sakal bırakması önlendi. İtaat etmeyenler çömelmeye ya da soğuk bir odada 24 saat hücre hapsine zorlandı.

9 ay hapis tutulan Kurban, "Eğitim değil, sadece cezalandırmaydı" dedi.

Bir hayvanmışım gibi muamele gördüm.

Dokümanların bulunduğu gizli yerde, Sincan Uygur idari bölgesinin en yüksek emniyet amiri tarafından kaçışların nasıl önleneceği, kampların gizliliğinin nasıl korunacağı ve tutukluların yaşamının her yönüyle nasıl izleneceği ve kontrol edileceğine ilişkin bir not yer alıyor.

Not şöyle diyor:

Öğrencilerin sabit bir uyku pozisyonuna, sabit bir sıra pozisyonuna, sınıfta sabit bir yere ve beceri çalışması esnasında sabit bir konuma sahip olması gerekir ve bunun değiştirilmesi kesinlikle yasaktır. Ayağa kalkma, yoklama, yıkanma, tuvalete gitme, düzenleme ve temizlik, yemek yeme, çalışma, uyku, kapı kapatma vb. için davranışsal normlar ve disiplin gereklilikleri uygulayın.

Diğer belgeler, gözaltına alınan birçok kişinin aslında hiçbir şey yapmadığını ve dijital gözetimin amacının “sorunları yaşanmadan önce önlemek” olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Bu, tüm nüfusu araştırmak için tasarlanan Entegre Ortak Operasyonlar Platformu (IJOP) adlı bir sistem aracılığıyla yapılıyor.

Devlete ait bir askeri yüklenici tarafından yapılan IJOP, şüpheli olduğu düşünülen kişilerin, mesela Çin hükümetine kayıtlı olmayan binlerce "ruhsatsız" imamın, yakınlarıyla birlikte isimlerini listeliyor.

Şüpheli ya da aşırılık yanlısı davranış o kadar geniş bir şekilde tanımlanmış ki, bu tanımlamaya yurt dışına çıkmak, hükümet tarafından denetlenemeyen cep telefonu uygulamaları kullanmak ya da başkalarından ibadet etmelerini istemek de dahil.

 

 

Nottingham Üniversitesi'nden Sincan uzmanı Rian Thum, “Dünyada bir bilgisayarın sizi bir gözaltı kampına gönderebileceği başka bir yer yok” dedi.

Bu kesinlikle benzeri görülmemiş bir şey.

Birleşik Krallık'taki Çin büyükelçiliği, belgeleri "sahte haberler" diye nitelendirdi ve herhangi bir "sözde gözaltı kampının" varlığını reddetti.

Büyükelçiliğin açıklamasında, “Mesleki eğitim ve öğretim merkezleri terörizmin önlenmesi için kurulmuştur” dendi.

Önleyici tedbirlerin dini grupların ortadan kaldırılmasıyla ilgisi yok. Sincan'da dini özgürlüğe tamamen saygı duyulur.

Büyükelçilik ayrıca, “batıdaki bazı insanların Çin’in iç işlerine müdahale etmek için bahane oluşturmak amacıyla Sincan üzerinden Çin'i karaladığını ve Çin'e iftira attığını” öne sürdü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU