"Kozmik Oda baskınında ele geçirilenleri başka devletler gördü mü?"

Yargıtay 16. Dairesi'nin Genelkurmay ve MİT'e sorusuna gelecek yanıt gizli celsede okunacak

Kozmik oda davası

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar, kozmik oda soruşturmasını yürüten eski savcı Mustafa Bilgili, eski hakim Halil İbrahim Kütük ve tutuksuz eski hakim Abdullah Bahçeci katıldı.

Önceki oturumlara katılan, ancak son duruşmalar gelmediği için hakkında yakalama kararı çıkarılan tutuksuz sanık eski hakim Nihal Uslu, bu duruşmaya da gitmedi.  

Mahkeme Başkanı davanın, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklama" suçunu düzenleyen TCK 330. Madde kapsamında açıldığını, mütalaanın, "devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme" suçunu düzenleyen 327. maddeden verildiğini anlattı. 

Ek savunma hakkı verildi

Mahkeme başkanı, usul yönünden eksiklik kalmaması için TCK'nın, "siyasal veya askeri casusluk" suçunu düzenleyen 328. maddesi kapsamında sanıklar ve avukatlarına ek savunma hakkı verilmesine hükmedildiğini açıkladı.

Sanık ve avukatlarının tahliye taleplerinin alınmasının ardından duruşmaya ara verildi. Sanıkların tahliye talebini reddeden mahkeme, tutukluluğun devamına karar verdi.

Mahkeme Başkanı Genelkurmay Başkanlığı’ndan (GKB) alınan rapor yeterince açık olmadığı gerekçesiyle, "Bilgilerin güncel olup olmadığı, kozmik odadaki aramada ele geçirilenlerin başka devletlerin veya örgütlerin eline geçip geçmediği" konularında Genelkurmay ve MİT’ten bilgi istediklerini söyledi.

Bu bilginin, devlet sırrı niteliğinde CMK 125. madde kriterlerine göre inceleneceği, varsa suçla ilgili kısmının tutanağa geçirileceği ve taraflara bu bölümün verileceği bildirildi. 

Heyet, tutuksuz sanık eski hakim Abdullah Bahçeci dışındaki sanıklar yönünden bu incelemenin yapılmasına karar verdi, duruşma 8 Mart'a bırakıldı.

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı mütalaasını vermişti

Mütalaada eski savcı Mustafa Bilgili'ye "terör örgütü üyeliği", "devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme" ve "verileri yok etmeme" suçlarından 11 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Eski hakimler Nihal Uslu ve Halil İbrahim Kütük'ün, "terör örgütü üyeliği", "devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme" suçlarından 10,5 yıldan 23 yıl, tutuksuz Abdullah Bahçeci'nin ise beraatına karar verilmesi istendi.

Mütalaada, firari sanıklar Şadan Sakınan ve Dündar Örsdemir hakkında yakalama emrinin devamı, dosyanın bu sanıklar yönünden ayrılması da talep edildi.

Kozmik odada ne oldu?

19 Aralık 2009 günü Bülent Arınç hakkında suikast iddiası ortaya atıldı. Gözaltına alınan askerlerden birinin üzerinde Arınç’ın evinin krokisi olduğu öne sürüldü.

Başlatılan soruşturma çerçevesinde, dönemin Cumhuriyet Savcı ve hakimleri, bugünün FETÖ davası tutukluları, suikast iddiasıyla Genelkurmay Başkanlığında bulunan kozmik odada 25 gün boyunca arama yaptı. 

Dönemin Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanı Albay Yusuf A. ile Arınç’a suikast yapacakları iddiasıyla yakalanan askerler Albay Erkan Yılmaz B. ve Binbaşı İbrahim G.nin de aralarında bulunduğu 30’a yakın şüpheli hakkında 2015 yılında takipsizlik kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 15 Temmuz darbe girişiminden sonra "Kozmik Oda" soruşturmasında, TSK personeline "kumpas" kurulduğuna yönelik deliller elde edildiği öne sürüldü.

Aaralarında eski polis ve TÜBİTAK personeli, savcı ve hakimler hakkında dava açıldı. Dava, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının mütalaa vermesiyle birlikte karar aşamasına geldi.

DAHA FAZLA HABER OKU