TBMM’de bütçe görüşmeleri tarihinde Cumhurbaşkanlığı ilk kez son sırada yer alacak.
Takvimdeki dikkat çeken değişikliği Independent Türkçe’ye değerlendiren TBMM yetkilileri, gerekçe olarak yeni hükümet sistemini işaret etti.
“Cumhurbaşkanlığı son sırada bütçenin tümünü savunacak” değerlendirmesinde bulunan yetkililer, geçen yıl değişen sistemde kafa karışıklığına neden olmamak için komisyondaki görüşme takviminin ilk kez bu yıl yeni sisteme göre düzenlendiğini vurguladı.
TBMM’de 1 trilyon 95 milyar lira olarak planlanan bütçe giderinin ayrıntılarının görüşüleceği 2020 bütçe maratonu bu hafta başlayacak.
6 Kasım’da bütçenin geneli üzerindeki görüşmelerle başlayacak takvim, komisyonda ilk gün 7 Kasım’da TBMM bütçesi ile devam edilecek.
Komisyon aşaması 29 Kasım’a kadar devam etmesi planlanan bütçe görüşmelerinde TBMM ile 16 bakanlığın bütçesi, 40 genel bütçeli kamu idaresi, 127 üniversite, 47 özel bütçeli kamu idaresi, 10 düzenleyici ve denetleyici kamu idaresi olmak üzere toplam 224 kamu idaresinin bütçesi görüşülecek.
‘Bütçenin sahibi’
Bütçe takviminde bir ilk olarak bu yıl Cumhurbaşkanlığı’nın son sırada yer alması dikkat çekti.
TBMM kaynakları, takvimdeki değişikliğin nedenini Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş olarak açıkladı.
Independent Türkçe’ye konuşan yetkililer, 2020 bütçesinin yeni sistemin ilk bütçesi olmadığını vurgulayarak, geçen yıldan farklı olan uygulamaları anlattı.
Merkezi bütçe ilk kez 2019’da Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanıp TBMM’ye sunulsa da geçen yıl bütçe görüşmelerinde son sözü Hazine ve Maliye Bakanlığı söyledi.
Bu yıl değişen takvime ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu yetkilileri, “Geçen yıl sistem değişikliği olmuş olsa da komisyon çalışmalarında kafa karışıklığı yaşanmaması, aksaklık yaşanmaması için eski usul ile görüşmeler tamamlandı. Bu yıl Cumhurbaşkanlığı ilk kez bütçenin sahibi olarak son sözü söyleyecek. Bütçenin genelini savunacak” dedi.
Başbakanlık son kez konuşulacak
Bütçenin komisyondaki görüşmelerinin son gününde Cumhurbaşkanlığı’nın yanı sıra bağlı kurumların bütçeleri de ele alınacak.
29 Kasım’da gerçekleştirilmesi planlanan görüşmelerde Milli İstihbarat Teşkilatı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Yatırım Ofisi Başkanlığı bütçeleri de Cumhurbaşkanlığı başlığı altında görüşülecek.
Yeni hükümet sistemi ile kaldırılan Başbakanlık da son kez TBMM’de görüşülecek. Başbakanlık’ın 2018’den kalan kesin hesapları da son kez bütçe kapsamında ele alınacak.
© The Independentturkish