Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölge ile ilgili Gerekirse Tel Abyad ile Resulayn arasında bir mülteciler şehrini biz kurabiliriz" açıklamasında bulundu.
Erdoğan, salonda bulunan iş adamı Adnan Polat’ı işaret ederek, "Ben o zaman Adnan Polat'ın kapısını çalarım" dedi.
6. Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nda konuşan Erdoğan, “Suriye'de oluşturduğumuz güvenli bölgeler ülkedeki en güvenli bölgeler” ifadelerini kullandı.
"BM'ye sunduk, güzel dediler"
Ülkesine dönecek olan Suriyeli mülteciler için oluşturulması planlanan bölgeye ilişkin planların BM’ye iletildiğini belirten Erdoğan, “BM'ye verdik. Baktılar, güzel dediler. Ama güzel demekle olmaz” şeklinde konuştu.
Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan kısımlar şöyle:
"Mülteci şehrini biz kurabiliriz"
"Yarın AB Genel Sekreteri ile görüşeceğim bu çağrıyı kendisinin yapmasını, yoksa bizim yapacağımızı söyleyeceğim. O zaman Tel Abyad ile Resulayn arasında bir mülteciler şehrini biz kurabiliriz.
"Yıllardır milyonlarca sığınmacıyı barındırmak için bunları yaptık ama uluslararası toplumdan aldığımız destek sadece nasihat.
"Bir damla petrolü bir damla kandan daha değerli gören zihniyet Suriye'de sadece fırsat görüyoruz.
"Son 8 yıldır Suriyeli sığınmacılar için sınırlarına dikenli tel çekmekten başka bir şey yapmayanlar, Suriyelilerin vatan hasretini giderecek çalışmalara mani oluyor.
"Sizler 4 milyonu aşkın insana sadece sağlık hizmeti vermenin nasıl bir maliyete mal olduğunu en çok bilenler sizlersiniz. Türkiye olarak sınırlarımız dışındaki 3 milyon kişiye de hayatlarını sürdürebilmeleri için destek sağlıyoruz. Mazlumların ve mağdurların kapısı olmaya devam edeceğiz."
"Ölüme çare bulunmadı ama tıp ve ilaç ile ömürler uzadı"
"Doktorlarımız başta olmak üzere tüm sağlık personelimizin niteliğinin yükseltilmesi, yerli ilaç, aşı ve cihaz üretimi alanında çalışmalar yapıyoruz. Yerli ilaç, aşı ve cihaz üretimini formülüne kadar yerli hale getirmede kararlıyız. İlaç ve aşıları halkımızın hassasiyetine uygun üretip hizmeti sunacağız. Yerli ilaç, aşı ve cihaz üretiminde gizli bir direnç olduğunu da biliyorum, bu hususta atılan adımları ve engellemeleri takip altına alacağımızın bilinmesini istiyorum.
"Rabbimiz dermansız dert vermez. Önemli olan bu dermanın yerini bulmak. İnsanın sağlığının nasıl bozulduğuna nasıl tedavi edileceğine ilişkin bu topraklarda sayısız eserler bırakıldı. Farabi'den, İbn-i Nefs'e kadar birçok isim çığırlar açtı. Coğrafyamızda anlatılan bir Lokman Hekim hikayesi vardır. Bu efsanenin özünde ölümsüzlük çaresini bulmak yatar. Ölüme çare bulunmadı ama tıp ve ilaç ile ömürler uzadı.
"Kimi Afrika ülkelerinde yaşam ortalamasının 50 altı olduğu doğru. Ama İsviçre, Japonya gibi ülkelerde ortalama hayat süresi 83'e çıktı. Suriye gibi bölgelerde ortalama yaşam süresi düştü.
Independent Türkçe, Ajanslar