Lübnan’da hükümet karşıtı protesto gösterileri dördüncü gününe girdi. Şarkul Asat’ın Lübnan resmi haber ajansı NNA’ya dayandırdığı habere göre, Riyad es-Sulh Meydanı’nda toplanan göstericiler “Halk rejimin devrilmesini istiyor” sloganları attı.
Haberde, protestolar nedeniyle yarın tüm bankaların kapalı olacağı bilgisi de yer aldı. On binlerce Lübnanlı yetkililerin ekonomik krizi yönetmedeki başarısızlığını protesto ederken, siyasi güçlerse birbirlerini suçladı.
İstifaların nedeni güven kaybı
Lübnan Kuvvetler Partisi (LK) lideri Samir Farid Caca (Geagea), iletişim vergileri nedeniyle başlayan gösterilerin şiddetini arttırmasının ardından LK’den 4 bakanın hükümetten istifa ettiğini açıkladı.
Caca, Beyrut'un kuzeyinde düzenlediği basın toplantısında bakanların hükümete olan güvenin azalması nedeniyle istifa ettiğini ileri sürdü. Caca, “Bu hükümetin kötüleşen ekonomik ve finansal durumu kurtarmak için gerekli adımları atamayacağına inanıyoruz” dedi.
Göstericiler, bu açıklamanın ardından Beyrut’ta kutlama yaparak, istifaların devamını talep etti.
Meclis Başkanı Nebih Berri’nin liderliğindeki Emel Partisi’nin etkin olduğu güneydeki Sur şehrinde ise Berri'yi hırsızlık ve yolsuzlukla suçlayan gösterilerle aralarında silahlı kişilerin de yer aldığı Berri destekçileri karşı karşıya geldi.
AFP’nin haberine göre Berri destekçileri, hükümet karşıtı gösteri protestocuların dayak ve hakaretlerine maruz kaldı. Emel Hareketi ise konuyu soruşturma sözü verdi.
Hizbullah’ın kalesi olan Nebatiye şehrindeki bir gösterici yerel televizyon kanalına, “İktidardaki siyasi kesim nedeniyle otuz yıldır acı çekiyoruz. Bizi çeteler gibi göstermeye çalışıyorlar ancak sadece haklarımızı istiyoruz” dedi.
Başbakan Saad Hariri'nin etkili olduğu Trablusşam’da ise AFP’ye konuşan gösterici Huda Seyur, “Ben sokakta kalmaya devam edeceğim. Biz hastanelerin kapısında ölürken, en temel haklarımızı elimizden aldılar” diyerek kararlılığını ifade etti.
70 kişi gözaltına alındı
Göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanırken, İç Güvenlik Güçleri, Beyrut merkezindeki vandalizm, kundaklama ve hırsızlık eylemleri sırasında 70 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Ancak daha sonra NNA, gözaltına alınan herkesin serbest bırakıldığını duyurdu.
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) Lübnan makamlarına göstericilere yönelik aşırı şiddetten kaçınma çağrısında bulundu. Amnesty Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, “Lübnan makamlarına barışçıl protestocuların toplanma özgürlüğü haklarına saygı duymaya ve güvenlik güçlerinin göstericilere göz yaşartıcı gaz ile orantısız güç kullanımını araştırma çağrısında bulunuyoruz” dedi.
Hariri istifa taleplerine uzak bakmazken, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, hükümetin istifasını reddetti. ‘Ülkenin kaderini bilinmezliğe terk etme’ konusunda uyaran Nasrallah, tüm taraflara sorumluluklarını üstlenme çağrısında bulundu.
Şarkul Avsat