Midilli Adası'ndaki Moria mülteci kampında geçtiğimiz günlerde çıkan yangında bir kadın hayatını kaybetmiş, ikisi çocuk 17 mülteci de yaralanmıştı.
Yangının ardından yaşanan protestoların ardından acil olarak toplanan Yunan kabinesi Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir karara imza attı.
Türkiye’den yasa dışı yollardan Yunanistan’a geçtikleri iddia edilen 10 bin mültecinin 2020 sonuna kadar Türkiye’ye iade edilmesi kararı alındı.
Anlaşma askıda mı yürürlükte mi?
Avupa Birliği ile Türkiye arasında, Mart 2016'da yürürlüğe giren "Mülteci Geri Kabul Anlaşması" gereğince yasa dışı yollardan Yunanistan’a geçen göçmenler Türkiye’ye iade edilebiliyor.
AB de karşılığında Türkiye’ye mali yardım yapmayı taahhüt etmişti. Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 22 Temmuz'da yaptığı açıklamada Türkiye’ye verilen taahhütlerin tutulmadığını belirterek bundan dolayı AB’yle mülteci geri kabul anlaşmasının askıya alındığını duyurmuştu.
“Türkiye mültecileri almak zorunda”
Çavuşoğlu’nun açıklamasının ardından akıllara, Türkiye’nin Yunanistan’ın "iade edeceğiz" dediği mültecileri kabul edip etmeyeceği sorusu geldi.
Independent Türkçe’nin sorularını cevaplandıran İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır’a göre Çavuşoğlu’nun açıklamasına rağmen anlaşma halen yürürlükte.Bu nedenle Türkiye mültecileri geri almak zorunda.
Çorabatır’a göre Türk ve Yunanlı yetkililerden gelen demeçlerin içeriği çok açık değil ve daha çok iç siyasete yönelik açıklamalar.
Yeni Yunan hükümeti mülteci politikasını sertleştirdi
4 buçuk yıldır görevde olan Syriza hükümetinden temmuz ayında görevi devralan merkez sağ hükümetinin Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ege Denizi’nde daha çok sahil güvenlik devriyesine başlayacaklarını söyledi.
Sığınmacı prosedürlerini gözden geçireceklerini söyleyen Miçotakis, sığınma talebi reddedilen göçmenlerin kaldığı merkezleri kapatmıştı.
BBC Türkçe’nin verdiği bilgiye göre Avrupa’nın en kalabalık mülteci kampı olan Moria, 3 bin kişi kapasiteli ancak kampta 13 binden fazla mülteci kalıyor.
Independent Türkçe