Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, Suriye'nin başkenti Şam'a 8 kilometre mesafedeki Yermük Mülteci Kampı'nda incelemelerde bulunuyor.
1957 yılında kurulan ve Filistinli ve Suriyeli mültecilerin yoğun olarak yaşadığı bu kamp, 2015 yılından itibaren Esad rejiminin kuşatmasıyla büyük bir yıkım sürecine girdi.
"Kampın hali içler acısı"
Yermük Mülteci Kampı'nın tarihsel önemine değinen Çiçek, kampın Filistinli mültecilerin 1957'de yerleşmeye başladığı bir alan olduğunu belirtti.
"Şu an kampın hali içler acısı" diyen Çiçek, kampın neredeyse tamamen yıkıldığını ve sağlam bir bina bulmanın çok zor olduğunu aktardı:
Yermük Mülteci Kampı, Şam Merkezi’ne 8 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 1957 yılında kurulan bu kamp, Suriyeliler ve Filistinlilerin yoğun olarak yaşadığı bir yerdi. Ancak 2015’ten itibaren burası kuşatıldı ve açlığa mahkûm edildi. Esad rejimi, bu insanları açlıkla cezalandırdı ve burada birçok kişi açlıktan hayatını kaybetti. Kampın şu anki hali içler acısı; neredeyse sağlam bir bina bile bulmak mümkün değil.
"Esad güçleri kampı tamamen ablukaya aldı ve insanları açlığa mahkûm etti"
Yermük'teki sokaklarda yaşam mücadelesi veren insanları gözler önüne seren Çiçek, “Buralarda insanlar hâlâ hayatta kalmaya çalışıyorlar. Kampın her tarafı yıkılmış durumda” dedi.
Çiçek, kamptan izlenimlerini şu sözlerle aktardı:
Kampın merkezinde, anıtı ve minareleri görmek mümkün. Bu alan, belki de Suriye İç Savaşı’nı Filistinliler açısından en iyi anlatan yerlerden biri. İnsanlar 1957’de buraya göç edip kampı kurdular. Ancak 2015’ten sonra, Esad güçleri kampı tamamen ablukaya aldı, kapılarını kapattı ve insanları açlığa mahkûm etti. O dönemde insanlar, açlıkla terbiye edilmeye çalışıldı. Bugün ise kamp, kendini toparlamaya çalışıyor. Bir hayat akışı var, insanlar hâlâ geçimlerini sağlamaya çabalıyorlar.
Çiçek, Suriye İç Savaşı'nın Filistinli mülteciler açısından en iyi anlatan yerlerden birinin Yermük olduğunu vurguladı:
Yermük, Filistinliler için hem bir yaşam alanı hem de bir direniş simgesi oldu. Ancak 2015'ten itibaren burada yaşam, Esad güçlerinin uyguladığı ablukayla daha da zorlaştı.
"Yermük, bölgesel güç mücadelelerinin ve yerinden edilmenin bir sembolü haline geldi"
Bugün kamp, büyük oranda boşalmış durumda. Çiçek, boşalan kampın kalbinde, yıkılmış binaların ve yok olmuş hayatların izlerinin hâlâ bulunduğunu ifade etti:
Kampın iç sokaklarına bakıldığında, neredeyse tek bir sağlam bina bile kalmamış. Her şey ya bombalanmış, ya da kurşun izleri ve çatışma izleriyle dolmuş. Burada, bombalanmış yerlerin hâlâ en fazla görüldüğü alanlar. İnsanlar, yaşama tutunmaya çabalıyor, evlerini temizliyor ve kalanı değerlendiriyor. Yermük'te şimdilerde az sayıda insan, yıkıntıların arasında yaşamaya tutunmaya çalışıyor. Güncel haliyle, kamp büyük oranda boşalmış durumda. İnsanlar, artık yaşadıkları bu yıkımın ortasında normalleşmeye çalışıyorlar.
Kampın durumunun, Suriye'deki normalleşme sürecinin en acı örneklerinden biri olduğunu belirten Çiçek, "Umarım bu yıkım sona erer ve insanlar daha iyi bir yaşam için mücadele edebilir" dedi.
© The Independentturkish