"Dünyanın en kanlı bayramı" başladı

Aktivistler hayvanların kurban edilmemesi için uğraşırken Hindular "Geleneğimizi asla durduramayacaklar" diyor

İbadete katılanlar, kurban töreninde bıçaklarını havaya kaldırıyor (AFP)

Hayvan hakları aktivistleri, "dünyanın en kanlı bayramı" diye nitelendirdikleri bir dini etkinliği sonlandırması için Nepal yönetimine çağrı yapıyor. 

Her 5 yılda bir düzenlenen Gadhimai bayramına start verildi. 8-15 Aralık'ta onbinlerce keçi, koyun, manda, tavuk, fare ve kuşun topluca kurban edilmesi bekleniyor.

Humane Society International India'ya göre 2019'da en az 250 bin hayvanın kafası kesilmişti. Bu sivil toplum kuruluşunda çalışan Arkaprava Bhar, hayatında daha korkunç bir şey görmediğini vurgulayarak "Kasaplar gelip sıraya dizilmiş mandaları boğazlıyor, bu bir katliam" diyor. 

Bayrama karşı kampanyaya 2009'da başlayan aktivistler, o dönemde 500 bine yakın hayvanın öldürüldüğünü aktarıyor. 

Hindu inancına göre Tanrıça Gadhimai'ya adanan tapınakta onun için hayvan kurban etmek kutsal. İyi talih getirdiğine ve dileklerin gerçekleşmesini sağladığına inanılıyor. Ayrıca erkek çocuğu olanlar da bu ritüeli gerçekleştiriyor.

Bölgenin hemen güneyindeki Hindistan'dan da çok sayıda kişi bu bayrama katılıyor. 

AFP

Hindu inancına göre ineklerin öldürülmesi yasak (AFP)


Tepkiler üzerine 2016'da Nepal Yüksek Mahkemesi, 200 yılı aşkın geçmişi olan kurban töreninin kademeli olarak bitirilmesi için harekete geçse de aktivistler gerekli adımların atılmadığını savunuyor. 

Gadhimai Belediye Başkanı Shyam Prasad Yadav ise tapınaktaki yetkililerle bu konuda birlikte çalıştıklarını vurgulayarak "Bu sene kurban sayısı bu yüzden kısıtlandı" diyor.

Bayrama ailesiyle katılan ve bir manda keseceklerini söyleyen 20 yaşındaki Upendra Kushwaha ise aktivistlere tepkili: 

Bu bizim kültürümüzün parçası. Geleneğimizi asla durduramayacaklar. Yalnızca 5 yılda bir gerçekleşiyor. Bize iyi şans getiriyor, güvenlik sağlıyor.

Jane Goodall Enstitüsü'nden Shristi Bhandari, Nepal'in farklı bölgelerinde benzer ritüellerin bulunduğunu hatırlatarak Gadhimai bayramına katılanların niye yalnızca kendilerine laf edildiğini anlamadığını söylüyor.  

Bhandari gönüllülerin okullarda çocuklara, tapınaklarda yetkililere ve uygun gördükleri toplantılarda halka seslenerek onları bu gelenekten vazgeçirmeye çalıştığını ve yaklaşımların değişmeye başladığını ifade ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sivil toplum kuruluşu yöneticisi, tapınak yetkililerinin hayvan kurban etme yerine para bağışlama çağrısı yapmasının özellikle kadınlarda yankı bulduğunu söylüyor.

Diğer yandan aktivistler Hindistan polisiyle sınırda birlikte çalışarak hayvanların kurban edilmek üzere tapınağa taşınmasına engel oluyor. 

2014'te Hindistan Yüksek Mahkemesi'nin sınırda hayvan kaçakçılığının engellenmesini emretmesiyle birlikte bu çabanın sergilenebildiği bildiriliyor. 

Nepal Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Sneha Shrestha, bayramda kurban edilen hayvanların yüzde 80'i Hindistan'dan geldiği için bu eylemin de önemli olduğunu vurguluyor. 

Shrestha, sınırdaki kaçakçılığı engellemenin imkansızlığını hatırlatarak sözlerine şöyle devam ediyor:

Halka konuşup onları ikna edebiliriz. Hayvanları onlardan almaya yetkimiz yok. Hiçbir hayvan din ya da gelenek adına ölmemeli. Tapınaklar mezbaha değildir ve biz de böyle davranmamalıyız.


Independent Türkçe, CNN, Time, SCMP
 

DAHA FAZLA HABER OKU