BM çalışanları da Haiti'den kaçmaya başladı: "Böylesi görülmedi"

"Herkes gitti, devlet tamamen çöktü"

Şiddetin dozunun artması ve çözüme dair umutsuzluk, halkın eşyalarını toplayarak kaçmasına neden oluyor (Reuters)

Batı yarımkürenin en yoksul ülkesinden kaçan kaçana. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) dün yaptığı açıklamada 11-20 Kasım'da 41 bine yakın kişinin Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'teki evlerini terk ettiğini duyurdu. 

BM'ye bağlı kurumun Haiti'deki şefi Gregoire Goodstein "Buradaki insani krize müdahaleye 2022'de başladığımızdan beri böylesi bir yerinden edilme görmemiştik" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IOM toplamda 700 bini aşkın kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını aktardı.

Buna, çeteler arasındaki çatışmaların şiddetinin artması sebep oldu. 

New York Times, bölgedeki yardım kuruluşlarının da başkentteki operasyonlarını durduracak kadar büyük çatışmalar gördüğünü aktarıyor. 

Birleşmiş Milletler'in tek seferde 14 kişinin tahliyesini sağlayabilen helikopterinin günlerdir Port-au-Prince'te faaliyette olduğu bildiriliyor. 

UNICEF, Dünya Gıda Programı (WFP) ve IOM gibi 18 farklı kurum çatısı altında yaklaşık 300 çalışana sahip olan BM, onları başkentin dışındaki güvenli bölgelere taşıyor. 

BM Haiti Entegre Ofisi'nin onlarca çalışanı kuzeydeki Cap Haitien'e helikopterle gönderildikten sonra ülkeden uçakla tahliye edildi. 

Başkentteki havalimanı, çetelerin iki hafta önce Amerikan uçaklarına ateş açmasından sonra ticari trafiğe kapatılmıştı.

AFP

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın işlettiği bir klinik de kapandı (AFP)


BM çalışanlarının dahi ülkeyi terk etmesi, halkı paniğe sürükledi. 

Haitili yoğun bakım doktoru Wesner Junior Jacotin, "Tüm Haitiler bütün dünyanın kendilerini yüzüstü bıraktığını düşünüyor. Yabancı bir ülkedeyken hayatımın riske girebileceğini düşünseydim ben de orayı terk ederdim. Peki ya gidemeyecek olanlar?" diye sordu. 

İnsan hakları aktivisti Pierre Espérance başkentteki çoğu diplomatik temsilciliğin de neredeyse tamamen tahliye edildiğini vurguladı:

Bu hafta çok fazla helikopter gördük. Kanada, Japonya, ABD… Herkes gitti. Devlet tamamen çöktü.

BM Güvenlik Konseyi geçmişteki başarısız girişimlere rağmen Haiti için bir barış misyonu başlatılmasını geçen hafta görüşmüştü. 

Kenya öncülüğündeki Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonu'nun BM Barış Gücü'ne çevrilmesi fikrine, veto gücüne sahip Rusya ve Çin karşı çıkıyor. Bu iki ülke, herhangi bir barış gücünün sahadaki koşullarla boğuşamayacağını ve "korunacak bir barışın olmadığını" belirtiyor. 

Temmuz 2021'de Devlet Başkanı Jovenel Moise'ye suikast düzenlenmesi ve aynı yıl ağustosta 2 bin 200'den fazla kişinin ölümüne neden olan 7,2 büyüklüğündeki deprem, 11 milyonu aşkın nüfuslu Haiti'deki toplumsal huzursuzluğu artırdı. 

Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı ülkede, nüfusun yüzde 40'ı gıda yardımlarına bağımlıyken başkent Port-au-Prince'in yüzde 85'ini çeteler kontrol ediyor.

Haiti Entegre Ofisi'nin verilerine göre bu yıl 3 bin 900 kişi silahlı çetelerin saldırılarında öldü.


Independent Türkçe, New York Times, AFP, AP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU