Çin'de evlilik krizi: Tarihin en düşük seviyesinde

1980'de tutulmaya başlanan kayıtlarda daha düşük bir rakam görülmedi

Düşen doğum oranları da Pekin'i endişelendiriyor (AFP)

Çin Vatandaşlık İşleri Bakanlığı, ülkedeki evlilik oranlarına ilişkin son verileri cuma günü açıkladı. Eğilim böyle devam ederse kayıtların tutulmaya başladığı 1980'den beri en düşük rakamlar görülecek. 

Yılın ilk üç çeyreğinde 4,74 milyon Çinli çiftin evlendiği duyuruldu. Geçen yıl aynı dönemde 5,69 milyon nikah kıyıldığı için yüzde 16,6'lık düşüş kaydedildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

44 yıldır tutulan verilerde zirve 13 milyon evlilikle 2013'te görülmüştü. 

Bu rakam 2022'deyse 6,83 milyonda kalarak dibi bulmuştu. 

2024 sonunda yıllık evlilik sayısının, bunun da altında kalacağı tahmin ediliyor. 

Çin nüfusunun 2022'de başlayan azalma eğilimi 2023'te de sürmüştü. 2022'de 1 milyar 411 milyon olan Çin anakarası nüfusu, 2023'te 1 milyar 409 milyona gerilemişti.

Evlilik rakamlarıyla birlikte doğum oranlarının düşmesi de Pekin'i endişelendiriyor. Geçen yılki doğumlar Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949'dan beri en düşük seviyeyi gördü. 

Çin, nüfustaki azalmayı durdurma amacıyla 2015'te tek çocuk politikasını sonlandırmış ve çiftlerin en az iki çocuk sahibi olması için vergi indirimleri gibi ekonomik teşvikler vermişti. 

Ekim 2022'de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, doğum oranını artırmanın ulusal bir öncelik olduğunu açıklamıştı.

Ancak bu endişe ve hamlelerin sorunu çözdüğünü söylemek güç. Halk, çocuk sahibi olmayı erteleme veya bu fikirden tamamen vazgeçme sebeplerinden biri olarak artan hayat pahalılığını gösteriyor.

Ulusal Sağlık Komisyonu'na bağlı Çin Nüfus ve Kalkınma Araştırma Merkezi, durgunlaşan doğum oranının temel sebeplerini araştıracak çalışmada, 150 ilçedeki 1500 topluluktan 30 bin kişiyle görüşüleceğini geçen ay aktarmıştı.

Çin'in doğum oranı, hızla artan nüfusu kontrol altına almak üzere 1980'lerin sonunda katı bir tek çocuk politikası benimsediğinden beri azalıyor. Sonrasında bu politikadan vazgeçilse de 2023'te toplam nüfus art arda ikinci kez düşmüştü.

Hindistan, Nisan 2023'te öne geçene kadar Çin dünyanın en yüksek nüfuslu ülkesiydi.

Çin'deki yasa koyucular, azalan iş gücünün yol açtığı aciliyet nedeniyle devlet çalışanlarının emeklilik yaşını erteleme planlarını değerlendiriyor. Ulusal Halk Kongresi, eylülde "yasal emeklilik yaşını kademeli bir şekilde yükseltmeye yönelik" bir yasa tasarısını tartışmıştı.

Çin dışında Japonya ve Güney Kore gibi Asya devleri de benzer sorunlarla boğuşuyor. Onların da aldığı önlemler nüfus sorununu çözecek gibi durmuyor. 


Independent Türkçe, CNN, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU