Kısa göz saplı sinekler, dişilerin ilgisini çekmek için saldırganlaşıyor

Erkek sinekler, genetik dezavantajın üstesinden gelmeye çalışıyor

Uzun göz sapına sahip erkekler, dişilerin ilgisini daha çok çekiyor (Wikimedia Commons)

Göz sapları kısa olan erkek sineklerin, dişileri etkilemek için daha saldırgan davrandığı tespit edildi. 

Sap gözlü sinekler, Diopsidae familyasındaki hayvanları ifade ediyor. Bu böceklerin dişileri genellikle uzun göz sapı olan erkekleri daha çekici buluyor. 

Diğer yandan bazı erkeklerde bulunan X kromozomunun bir kopyası, her zaman kısa göz saplarına sahip olmalarına yol açıyor. 

Bu X kromozomu varyantı neredeyse yüzde 100 oranında yavruya aktarılırken bilim insanları, cinsel seçilimde dezavantaj sağlamasına karşın bu genetik varyantın neden silinip gitmediğini anlamaya çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erkek sap gözlü sinekler, dişilere ulaşmak için özellikle kendileriyle yakın boyutta göz sapı olan erkeklere karşı saldırgan davranışlar sergiliyor. 

Frontiers in Ethology adlı hakemli dergide 21 Ekim'de yayımlanan çalışmayı yürüten ekip, X  kromozomu varyantını taşıyan sineklerin daha saldırgan olup olmadığını anlamak adına bir deney yürüttü.

Bilim insanları bu varyantı taşıyan ve taşımayan sinekleri bir alana koyarak davranışlarını gözlemledi. 

Özellikle yakın boyutta göz sapına sahip sineklerin birbirlerine karşı daha agresif davrandığı kaydedildi. 

Araştırmacılar ayrıca X kromozomu varyantına sahip hayvanların daha saldırgan olduğunu ve kavgadan daha sık galip çıktığını gözlemledi. 

Ekibe göre bu saldırganlık, kısa göz saplı erkeklerin çiftleşmesini sağladığı için sözkonusu varyant hâlâ varlığını sürdürüyor olabilir. 

Geneseo'daki New York Eyalet Üniversitesi'nden makalenin ortak yazarı Josephine Reinhardt, bulguları şöyle değerlendiriyor:

Bu uç bir örnek ama bu bencil kromozomlardan birini taşımak, bu hayvanların biyolojisinin pek çok bölümünü, hatta davranışlarını bile etkiliyor.

Diğer yandan agresif tavırları, bu sineklerin kendilerinden daha büyük, uzun göz saplı erkeklerle kavga etmelerine ve başlarını belaya sokmalarına yol açabilir. 

Ancak araştırmacılara göre tehlike yaratma potansiyeline sahip bu saldırganlık, kısa göz saplı erkeklere normalde sahip olamayacakları bir çiftleşme avantajı sunuyor gibi görünüyor. 

Araştırmacılar, yeni çalışmanın cinsel seçilimle ilgili soru işaretlerini tamamen gidermediğini ve daha geniş çaplı gözlemlere ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. 

Reinhardt ayrıca hayvanların doğal ortamlarında da böyle davranıp davranmadığının belirsizliğini koruduğunu ifade ediyor.



Independent Türkçe, Popular Science, Technology Networks, Frontiers in Ethology

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU