Delta Havayolları, CrowdStrike'a 500 milyon dolarlık tazminat davası açtı

Delta'nın CEO'su verdiği bir röportajda "Yaratılan tahribat bence tamamen tazmin edilmesi gereken türden" dedi

(Reuters)

Delta Havayolları, CrowdStrike'ın güvenlik yazılımının temmuzda arızalanarak 7 bin uçuşun iptal edilmesine ve yolcuların dünya genelinde yolda kalmasına sebep olmasının ardından şirkete dava açıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Delta açtığı davada, CrowdStrike kesintisinden kaynaklanan devasa uçuş iptalleri dalgası sonucunda 380 milyon dolar zarar ettiğini ve 170 milyon dolar maliyet karşılamak zorunda kaldığını iddia ediyor.

CrowdStrike birçok şirket, devlet kurumu ve havayolları gibi ulaşım kuruluşları tarafından kullanılan bir güvenlik yazılımı.

Delta, ABD'nin Georgia eyaletindeki bir mahkemeye sunduğu şikayet dilekçesinde "CrowdStrike, kendi çıkarı ve kârı için işin kolayına kaçtığı, kestirme yollara başvurduğu ve reklamını yaptığı test ve belgelendirme süreçlerini geçiştirdiği için küresel bir felakete neden oldu" dedi.

CrowdStrike hatalı güncellemeyi dağıtmadan önce tek bir bilgisayarda bile test etmiş olsaydı, bilgisayar çökerdi.

Sözkonusu çökme CrowdStrike'ın temmuzda bir güncelleme yayımlamasının ardından meydana gelmişti. Delta'nın otomatik güncelleme özelliğini devre dışı bıraktığı bildirilmesine rağmen sorun yine de bilgisayarlarını etkilemişti. Dava, CrowdStrike'ın Falcon yazılımının, şirketin otomatik güncellemeleri devre dışı bırakma kararını atlayarak Windows'ta izin vermeyeceği bir arka kapı oluşturup kullandığını iddia ediyor.

Delta CEO'su Ed Bastian ekimde CNBC'ye, "Yaratılan tahribat bence tamamen tazmin edilmesi gereken türden" diye konuşmuştu.

CrowdStrike CEO'su George Kurtz olay için özür diledi ancak bir şirket sözcüsü CNBC'ye gönderdiği e-postada Delta'nın iddialarının "yanlış bilgiye" dayandığını söyledi.

Sözcü, "Biz müşterilere öncelik veren bir iş çözümüne ulaşmayı hedeflerken, Delta farklı bir yol seçti" dedi.

Delta'nın iddiaları kanıtlanmamış yanlış bilgilere dayanıyor, modern siber güvenliğin nasıl işlediğini anlamadığını gösteriyor ve yavaş toparlanmasının suçunu eski BT altyapısını modernize etmedeki başarısızlığından uzaklaştırmak için umutsuz bir girişimi yansıtıyor.

Teknoloji şirketinin bir avukatı ağustosta CrowdStrike'ın sorumluluğunun 10 milyon dolardan az olması gerektiğini belirtmişti.

CrowdStrike'ın avukatlarından Michael Carlinsky, ağustosta Delta'nın avukatı David Boies'e gönderdiği bir mektupta, havayolu şirketinin o dönemde henüz tehdit olan davanın "Delta'nın BT kararlarından ve kesintiye verdiği tepkiden CrowdStrike'ın sorumlu olduğuna dair yanıltıcı bir anlatıya katkıda bulunduğunu" söylemişti.

Carlinsky, diğer havayolları kesintiden daha hızlı kurtulmayı başarırken Delta'nın neden zorlandığını sorgulamıştı. CrowdStrike'ın iptallerdeki rolü için sorumluluk aldığını, "Delta'nın ise almadığını" söylemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU