İsrail'in Beyrut'un güney banliyölerine düzenlediği saldırılarda biri çocuk 4 kişi öldü

Beyrut Uluslararası Havaalanı yakınlarına düzenlenen hava saldırısının ardından Middle East Airlines pisti değiştirildi

Beyrut'un güney banliyölerine düzenlenen hava saldırıları sonrası bölgeden dumanlar yükseliyor / Fotoğraf: Reuters

Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Beyrut'un güney banliyölerinin eteklerinde bulunan ülkenin en büyük devlet hastanesinin yakınlarına düzenlediği hava saldırısında biri çocuk dört kişinin öldüğü bildirildi. İsrail, akşam saatlerinde bölgeyi hedef alan hava saldırıları düzenledi. Bu saldırı da onlardan biriydi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Düşman İsrail Hariri Hastanesi çevresine hava saldırısı düzenledi. İlk belirlemelere göre aralarında bir çocuğun da bulunduğu dört kişi şehit oldu, 24 kişi yaralandı. Hastane ağır hasar gördü” ifadeleri yer aldı.

Şarku'l Avsat'ın Lübnan resmi haber ajansı NNA’dan aktardığına göre, Beyrut'un güney banliyölerindeki farklı mahallelere en az 13 hava saldırısı düzenlendi. NNA, İsrail’in bombardıman öncesi bölgedeki binaların boşaltılmasına ilişkin yeni talimatlar gönderdiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NNA, İsrail savaş uçaklarının şimdiye kadar Beyrut'un güney banliyölerine 13 saldırı gerçekleştirdiğini, güney banliyölerinde ise el-Evzai Mahallesi’ne hava saldırısı düzenlendiğini kaydetti. El-Evzai Mahallesi, Hizbullah ile İsrail arasındaki gerilimin başlamasından bu yana ilk kez hedef alındı.

Ayrıca düşmanca bir saldırının güney banliyölerindeki Alame İstasyonu yakınlarındaki Haret Hireyk bölgesini hedef aldığını aktaran NNA, daha sonra Haret Hireyk’a yeni bir hava saldırısı daha düzenlendiğini bildirdi.

Öte yandan Lübnan Emel Hareketi çevreleri, hareketin Cenne bölgesindeki ofisinin ya da şubelerinden birinin hedef alındığı yönündeki haberleri yalanladı.

NNA’nın haberine göre hava saldırılarından birinde Lübnan'ın en büyük devlet hastanesi olan güney banliyöleri yakınlarındaki Cenne bölgesinde yer alan Refik Hariri Üniversite Hastanesi’nin çevresi hedef alındı.

Hizbullah'a bağlı sivil savunma grubu olan İslami Sağlık Kurumu’ndan bir yetkili adının açıklanmaması koşuluyla yaptığı açıklamada, el-Evzai bölgesine düzenlenen hava saldırısının ardından ‘kurtarma faaliyetlerinin devam ettiğini’ söyledi. Yetkili, saldırının tahliye alarmının verildiği saate yakın bir zamanda gerçekleştiğini ve insanların kaçması için zaman olmadığını belirtti.

İnsanlar arasında panik yaşandığını ve bölgenin yoğun nüfuslu olduğunu, insanların sokaklara döküldüğünü belirten yetkili, kurtarma faaliyetlerinin sürdüğünü söyledi. Yetkili, daha sonra dört kişinin öldüğünü, çok sayıda yaralı olduğunu ve halen enkaz altında kalanları kurtarma çalışmalarına devam edildiğini bildirdi.

Beyrut'un güney banliyölerindeki çoğu mahalle boşaltılmış olsa da daha önce hiç hedef alınmadığı için el-Evzai Mahallesi’nde halen yoğun bir nüfus bulunuyordu.

Fransız Haber Ajansı AFP'ye konuşan bir güvenlik kaynağı, İsrail'in, güney banliyöleri yakınlarındaki Beyrut Uluslararası Havalimanı'na düzenlediği saldırının ardından Middle East Airlines pistinin değiştirildiğini söyledi.

Kimliğinin gizli tutulması şartıyla konuşan kaynak, Middle East Airlines'ın iniş pistinin, ana pistin el-Evzai Mahallesi’ni hedef alan saldırının yapıldığı yere yakınlığı nedeniyle değiştirildiğini belirtti.

Öte yandan İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X platformundan yaptığı açıklamada, Beyrut Uluslararası Havaalanı çevresi de dahil olmak üzere tahliye edilmesi gereken yerleri gösteren bir uyarı mesajı yayınladı. Mesajda “Savunma Kuvvetlerinin kısa bir süre zarfında harekete geçeceği belirtildi ve Hizbullah’a ait tesislerin ve çıkarların civarındasınız” denildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU