Hong Kong'daki hayvanat bahçesi açıkladı: 11 maymun neden öldü?

Yetkililer, ölümlere neden olan enfeksiyonun insanlara yayılması konusunda "aşırı endişelenilmemesi" gerektiğini söylüyor

Hong Kong Zooloji ve Botanik Bahçeleri'nde De Brazza maymunu yavrusu (AFP/Arşiv)

Hong Kong'da yetkililer, şehirdeki bir hayvanat bahçesinde iki gün içinde 9 maymunun ölümüne bakteriyel bir enfeksiyonun yol açtığına inanıldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hafta sonu iki maymunun daha ölmesiyle ölü sayısı 11'e yükseldi. Tarım, Balıkçılık ve Koruma Dairesi, benzer nedenlerden ölüp ölmediklerini anlamak için otopsi yapılacağını söyledi.

Hong Kong Zooloji ve Botanik Bahçeleri'nin bir bölümü, aralarında nesli tükenmekte olan bir türün üyelerinin de bulunduğu maymunların ölümünün ardından 14 Ekim'de kapatılmış ve bir hastalık salgınına ilişkin endişeler artmıştı.

Yetkililer, maymunların melioidoz hastalığına yakalandıktan sonra sepsis nedeniyle öldüklerini söyledi. Yapılan otopsilerde maymunların organlarında, muhtemelen yaşam alanlarının yakınındaki topraktan gelen, melioidoza yol açan bakteriler bulundu.

Hayvanat bahçesinde şu ana kadar bir De Brazza maymunu, üç bayağı sincap maymunu ve bir o kadar da nesli tükenmekte olan pamuk kafalı tamarinle 4 beyaz yüzlü saki maymunu öldü.
 

Hong Kong

Hong Kong'daki hayvanat bahçesindeki gizemli ölümlerin ardından maymun kafesleri mühürlendi (AP)​​​​​​​


Hong Kong'un kültür ve turizm bakanı Kevin Yeung yerel yayın kuruluşu RTHK'ye yaptığı açıklamada maymunların yaşadığı yerin yakınında toprak kazan işçilerin muhtemelen kontamine toprağı ayakkabılarıyla kafese getirdiğini söyledi.

Yeung, enfeksiyonun kuluçka döneminin yaklaşık bir hafta olduğunu ve bu sürenin kazı çalışmasıyla hayvanların ölümü arasındaki zamana denk geldiğini söyledi.

"Şimdilik tüm memeli hayvanlar bölümünü kordon altına aldık, dolayısıyla normal yurttaşlarla hayvanlar arasında herhangi bir temas olmayacak" diye ekledi.

Tarım, Balıkçılık ve Koruma Dairesi'nde denetim ve karantinadan sorumlu müdür yardımcısı Thomas Sit, melioidoza yol açan bakterinin normalde toprak ve suda yaşadığı Asya ve Pasifik'te yaygın görüldüğünü söyledi.

Hong Kong Free Press'in haberine göre Sit, maymunların İnfluenza A, Maymun Çiçeği ve Kovid gibi viral enfeksiyon testlerinin negatif çıktığını söyledi.

Yetkililer, bakterinin hem insanları hem de hayvanları etkileyebilmesine rağmen, hayvanlardan insanlara geçme ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

Hayvanat bahçesi yetkilileri bahçenin memeliler bölümünü şimdilik kapalı tutacaklarını ve hayvanların durumlarını yakından izleyeceklerini söyledi.

De Brazza maymunlarından biri ilk ölümlerden bu yana izole gözetim altında tutuluyor ve ilaç tedavisi görüyor.

Sağlık departmanı kontrolörü Edwin Tsui, ölümlerin "münferit bir hayvanat bahçesinde meydana gelen izole bir enfeksiyon" olduğunu söyledi.

"Bunun bölge sakinleri üzerinde küçük bir etkisi olacağına inanıyoruz, aşırı endişelenilmemeli" dedi.

Zooloji ve Botanik Bahçeleri Hong Kong'un en eski parkı. Park 1860'da kuruldu ve yaklaşık 40 bölümde 158 kuş türü, 93 memeli ve 21 sürüngene ev sahipliği yapıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU