Putin barış müzakereleri için adres gösterdi

"Yaklaşımlarını samimi buluyorum"

Putin, barış müzakerelerine açık olduklarını fakat süreci Ukrayna'nın tıkadığını öne sürüyor (AA)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna savaşıyla ilgili müzakerelerin Suudi Arabistan'da yapılabileceğini söyledi. 

Putin, başkent Moskova'da BRICS ülkelerinden basın kuruluşlarının temsilcilerinin sorularını cuma günü yanıtladı.

Suudi Arabistan merkezli İngilizce yayın yapan Arab News gazetesinin genel yayın yönetmeni Faysal Abbas, Riyad yönetiminin bu yıl sonuna kadar bir müzakereye ev sahipliği yapması durumunda Rusya'nın buna nasıl yaklaşacağını sordu. 

Putin, Suudi Arabistan'ı "dost bir ülke" olarak gördüklerini belirterek, Riyad yönetiminin barış talebini "samimi" bulduklarını ifade etti. Böyle bir müzakereye sıcak bakacaklarını söyleyen Putin şöyle devam etti:  

Suudi Arabistan'da böyle bir etkinlik düzenlenirse bizim için uygun olur.

Diğer yandan Putin, herhangi bir diplomatik çözümün, 2022'de İstanbul'da yapılan fakat sonuca bağlanamayan müzakereler sırasında hazırlanan taslağa dayanması gerektiğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus lider, İstanbul'daki görüşmelerde Ukrayna'yı tarafsız bir ülkeye dönüştürecek ve ordusunun büyüklüğünü sınırlayacak bir anlaşma taslağının onaylandığını fakat Kiev'in son dakikada müzakere masasını terk ettiğini savundu.  

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ) da Nisan 2022'de hazırlanan taslak metnin detaylarını paylaşmıştı. Buna göre Kremlin, Kiev'in Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecine karşı çıkmazken, NATO'ya katılmasına itiraz ediyor. Ayrıca Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'ın da Moskova'ya bağlı kalması öngörülüyordu. 1 Mart'ta yayımlanan haberde, Kiev'in müzakere masasını terk etmeden önce "ciddi tavizler vermeyi düşündüğü" belirtilmişti. 

Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin "barış planı" Rusya'nın talepleriyle örtüşmüyor. Zelenski'nin 15 Ekim'de Ukrayna Parlamentosu'na tanıttığı planda, ülkenin NATO ve AB'ye katılması talep edilirken, tarafsızlık statüsü de reddediliyor.

Riyad arabuluculuğuyla Eylül 2022'de Rusya ve Ukrayna arasında esir takası yapılmıştı. Rusya, 215 savaş esirini Ukrayna ise 55 rehineyi serbest bırakmıştı. Takasta iki ABD, 5 Britanya, bir İsveç, bir Hırvatistan ve bir Fas vatandaşı da özgürlüğüne kavuşmuştu. 
 


Putin'in açıklamaları, 22-24 Ekim'de Kazan'da düzenlenecek 16. BRICS Zirvesi'nden önce yapıldı. 2009'da Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in katılımıyla oluşturulan BRIC, bir yıl sonra Güney Afrika Cumhuriyeti'ni de kapsayacak şekilde genişletilerek BRICS halini almıştı. 

Suudi Arabistan da birliğe katılma daveti almıştı fakat Riyad yönetimi henüz kararını açıklamadı. Arab News'ün aktardığına göre gelecek haftaki zirveye Riyad yönetimini temsilen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan gidecek.


Independent Türkçe, Arab News, RT, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU