İtalya Arnavutluk'a göçmen taşımaya başladı

İtalya'dan Arnavutluk'un Gader kentine nakledilecek kaçak göçmenlere yönelik kamp / Fotoğraf: Reuters

İtalya dün, bir Avrupa Birliği üyesi ülke için benzeri görülmemiş bir adım olarak ve iki ülke arasında imzalanan tartışmalı bir anlaşma kapsamında ilk göçmen grubunu Arnavutluk'ta işlettiği merkezlere transfer etmeye başladı.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre bir hükümet kaynağı İtalyan deniz devriye gemisi "Libra"nın pazartesi akşamı Lampedusa adasından hepsi erkek olmak üzere 16 göçmenle Arnavutluk'a doğru yola çıktığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkili, geminin 10 Bangladeşli ve altı Mısırlı ile birlikte yarın (Çarşamba) Arnavutluk'a ulaşacağını belirtti.

Bu göçmenlerin, pazar günü İtalyan yetkililer tarafından uluslararası sularda durdurulan iki tekneyle Libya'nın Trablus bölgesinden yola çıktıklarını anlattı.

Bu göçmenlerin transferi, Avrupa Birliği üyesi bir ülke için benzeri görülmemiş bir adımı temsil ediyor.

Bu adım, Giorgia Meloni başkanlığındaki aşırı sağ İtalyan hükümeti ile Arnavutluk hükümeti arasında geçen yılın sonunda imzalanan tartışmalı anlaşma doğrultusunda atıldı.

Meloni ve Arnavut mevkidaşı Edi Rama, insan hakları örgütlerinin kınadığı bu anlaşmayı kasım ayında imzaladı.

Anlaşma, Arnavutluk'ta İtalyan makamları tarafından yönetilen, göçmenlerin sığınma başvurusunda bulunabilecekleri iki merkezin kurulmasını öngörüyor.

İtalya bu iki merkezin içinde olup biten her şeyin sorumluluğunu üstlenirken, Arnavutluk güvenlik güçleri de bu merkezlerin dış güvenliğinde sorumlu.

Olaya aşina olan ve isminin gizli kalmasını isteyen İtalyan bir kaynak, AFP’ye sığınma başvurularının incelenmesinin dört haftaya kadar sürebileceğini söyledi.

İtalya ve Macaristan, Avrupa'da kalma hakkı olmayanların sınır dışı edilmeleri ayarlanana kadar gönderilebilecekleri, AB’nin dış sınırlarında “merkezler” oluşturarak bu ilkenin AB düzeyinde genişletilmesini önerdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, dün akşam Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesine yazdığı mektupta, Komisyon'un yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesini hızlandıracak yeni mevzuat önereceğini duyurdu.

Von der Leyen, AB üye birçok devletinin talebine yanıt olarak Komisyonun "sınır dışı edilen kişiler için iş birliği yükümlülüklerini açıkça tanımlayan ve sınır dışı etme süreçlerini etkili bir şekilde basitleştiren yeni bir yasa teklifi sunacağını" belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU