Patrik Rai: Savaş bir yenilgidir, silahlar geleceği inşa edemez

Bassil tek taraflı ateşkes çağrısında bulundu

Maruni Patriği Beşara  er-Rai pazar vaazı sırasında / Fotoğraf: Ulusal Haber Ajansı

Maruni Patriği Beşara er-Rai güneyde devam eden savaşı eleştirerek “savaş bir yenilgidir, silahlar geleceği inşa etmez, onu yok eder” ve “şiddet asla barış getirmez” derken, başta Özgür Yurtsever Hareketi lideri milletvekili Cibran Basil ve Meclis Başkanı Nebih Berri'ye Şiileri “eksen politikasından” çıkarması çağrısında bulunan milletvekili Strida Caca olmak üzere Hıristiyanların savaşı reddeden ve ateşkes çağrısında bulunan tutumlarına paralel olarak “şiddet asla barış getirmez” dedi.  Patrik er-Rai pazar vaazında şunları söyledi:

Bir yıl önce nefret kıvılcımı ateşlendi ve söndürülmedi; bunun yerine, uluslararası toplumun ve büyük güçlerin silahları susturma konusundaki utanç verici acizliğinin ortasında bir şiddet sarmalına dönüştü. Savaş trajedisine son verin. Kan akıyor, gözyaşı da akıyor. Öfke ve onunla birlikte intikam arzusu da artıyor ve görünen o ki, diyalog ve barış gibi insanlara neyin fayda sağladığı ve insanlara ne istediği kimsenin umurunda değil.

Beşara sözlerine şöyle devam etti:

Savaşın bir yenilgi olduğunu, silahların geleceği inşa etmediğini, aksine yok ettiğini ve şiddetin asla barış getirmeyeceğini tekrarlamaktan ve söylemekten yorulmayacağım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Patrik er-Rai'nin pozisyonu savaşın durdurulması çağrısında bulunan Hıristiyan siyasi eğilimi destekliyor. Cibran Basil cumartesi gecesi “Lübnan'ın ateşkes ilan ettiği her şeyi kapsayan bir sahne ile tüm Lübnanlıların pozisyon alması” çağrısında bulundu. “Bu asla İsrail'in herhangi bir Lübnan toprağını işgal etmesini kolaylaştırmak için değil, düşmanı ifşa etmek ve toprakları işgal etmeye çalışmasını önlemek içindir” diyen Basil, ‘İsrail'in planının kuruluşundan bu yana değişmediğini’ belirtti.

“(Hizbullah'tan) hiçbir yasal dayanağı olmayan Gazze'yi destekleme savaşına dahil olmamalarını istedik, çünkü (eski) Cumhurbaşkanı (Michel) Aoun onlara Lübnan ve kendileri için korktuğunu söyledi. Basil, “Biz hala Lübnan'ın Gazze'den ayrılmasını talep ediyoruz ve altı ay önce Gazze'den ayrı bir ateşkes için BM kararı çıkarılması amacıyla çeşitli ülkelere ve Lübnanlı yetkililere yazılı bir nota verdik” dedi. Bazı Hizbullah destekçilerinin bu taleple alay ettiğini kaydeden Basil, “Lübnanlı yetkililer ve ilgili ülkeler, Ayn el Tine'deki üçlü toplantıya kadar yanıt vermedi ve hükümet aynı öneriyi talep etti” dedi.

Lübnan Güçleri tarafında ise Milletvekili Strida Caca, Meclis Başkanı Nebih Berri'ye bir mektup yazarak kendisinden “merhum İmam Seyyid Musa es-Sadr ve Yüksek Şii İslam Konseyi eski başkanı Şeyh Muhammed Mehdi Şemseddin gibi büyük Şii liderlerin izinden giderek tarihi bir duruş sergilemesini” istedi. Caca, bunu, “halkımızı felaketin kalbinden ve yaşadıkları zor acıların derinliğinden kurtaracak istisnai ve cesur bir kurtarma duruşu” olarak tanımladı.

Strida Caca,"Biz birbirimiz içiniz. Lübnan'ın gerçek tüzüğü ve altın kuralı, temeli herkesi garanti eden ve aynı zamanda koruyan devlet olan kural (ne galip ne de kaybeden) üzerinde buluşalım" dedi.

“İran'ın yaptığı tek şey, Lübnan'da yaşanan soykırıma ilişkin olayları ve gelişmeleri takip etmek, çıkarlarını korumak için gerekli mesafeyi korumaktır; üstelik olup bitenlerin arkasında, yönlendirerek ya da isteyerek değil, emirle yer aldığını herkes bilmesine rağmen.” diyen Caca, Tahran'ın ‘kendi gençleri ve vatandaşları güvenlik ve istikrarın tadını çıkarırken, sanki en iyi gençlerimiz sadece kendi savaşları için yakıt olarak görülüyormuş gibi, son Lübnanlı Şii gence kadar savaşmaya devam etmek için halkı kışkırtmaya ve örtülü emre devam etmekten utanmadığını ya da isteksiz olmadığını’ belirtti.

Caca,“Kader anlarının kader kararları gerektirdiğini ve bu kararların da cesur liderler gerektirdiğini” vurgulayarak Berri'ye ”toplumunuzu (Şii) eksen siyasetinden çıkarıp varlığın kalbine, Lübnan'ın kalbine getirme tarihi sorumluluğunu üstlenmek için inisiyatif alma çağrısında bulundu; böylece birlikte Lübnan'ı savaş ve yıkımdan istikrar ve refaha taşıyabiliriz. Biz birbirimizin teminatıyız ve devlet bizim şemsiyemizdir. Devlet ve onun anayasal kurumları, özellikle de ordusu bizim ilk ve son çaremizdir” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU