Gazze'nin en yaşlı ve en genç kurbanları: Biri 101 yıl, diğeri iki saat yaşadı

"Doğum ve ölüm belgesi aynı anda çıktı"

İsrail ordusu, Gazze ve Lübnan'ı bombalamaya devam ediyor (AP)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülen en yaşlı ve genç kurbanı yazdı. 

Gazze'deki en yaşlı kurban 101 yaşındaki Ahmed Tahravi oldu. 1922'de Filistin'deki Massimiye köyünde doğmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filistin'in Birleşik Krallık mandası olduğu dönemde dünyaya gelen Tahravi, gençken Britanya askerlerinin kaldığı kampta aşçılık yaptı. 

Guardian, son saldırılarla harabeye dönen köyün sakinlerinin, 1948'deki zorunlu göçle burayı terk ettiğini yazıyor. Filistinlilerin, Arapça "felaket" anlamına gelen Nakba diye andıkları bu olayda, İsrail devletinin kurulması gerekçesiyle 750 bine yakın Filistinli zorla yerlerinden gönderilmişti.

Tahravi, Nakba sırasında köyden kaçanlar arasındaydı. O dönem 26 yaşındaydı ve yolculukta iki çocuğunu kaybetti. Bunun ardından Tahravi ve eşi, Gazze'deki Bureyc mülteci kampına yerleşti.
 

gazze2
Nakba'da canını kurtaran 101 yaşındaki Ahmed Tahravi, Gazze savaşı saldırılarında öldürüldü (Guardian)


Yıllarca terzi olarak çalışan Tahravi, torunlarının torunlarını görecek kadar uzun yaşadı. Ancak Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki saldırılarıyla başlayan Gazze savaşında, kaldığı ev yıkıldı ve enkaz altında hayat mücadelesi verdi. 

İsrail ordusunun saldırının hemen ardından 23 Ekim'de bombaladığı evin enkazından çıkarılıp hastaneye kaldırılan Tahravi, bir hafta sonra yaşamını yitirdi. 

Guardian'ın aktardığına göre Gazze savaşı başladığında Tahravi'nin yaşayan 126 torunu vardı fakat bunlardan sadece 90'ı hayatta kaldı. Tahravi öldüğünde en büyük torunu 53, en büyük torununun torunuysa 5  yaşındaydı.
 


Henüz iki saattir dünyadaydı

İsrail ordusunun saldırılarında öldürülen en genç kurban Vaat Valid Samir Sabah oldu.

Vaat'in annesi Salam Sabah, 15 Şubat'ta düzenlenen hava saldırısında enkaz altında kaldı. Hamileliğinin 9. ayındaki kadın, enkazdan çıkarıldıktan sonra hastaneye götürüldü fakat tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 

Acil servis doktorları, 4 çocuk annesi kadının karnındaki bebeği sezaryenle kurtarmayı başardı. Ancak yoğun bakıma alınan Vaat, sadece iki saat yaşayabildi.
 

gazze1
Vaat Valid Samir Sabah​​​, yoğun bakım ünitesinde yaşamını yitirdi (Guardian)


Vaat ve annesi aynı kefene sarıldı ve Sabah'ın 11 yaşındaki oğlu Asid'in yanına defnedildi.

Kadının amcası Eid Sabah, bebeğin yaşamını yitirdiği Kemal Advan Hastanesi'nde çalışıyor. Bunun büyük bir trajedi olduğunu belirten Sabah, şu ifadeleri kullanıyor: 

Beni en çok üzen Vaat'in doğum belgesiyle ölüm belgesinin aynı anda hazırlanması oldu.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadın 41 bin 965 Filistinli öldürülürken, 97 bin 590 kişi de yaralandı.


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU