İran'ın serbest bıraktığı ABD vatandaşı konuştu: "Zindanlarında 2 bin 898 gün geçirdim"

Namazi gördüğü işkenceleri anlatmakta zorlanıyor

Namazi'nin ABD'ye dönüşü sırasında verdiği bu poz, ülkede gündem olmuştu (AFP)

İran'ın kötü üne sahip Evin Cezaevi'nde 8 yıl geçiren ABD vatandaşı Siamak Namazi, CNN'den Christiane Amanpour'la bir kez daha konuştu.

Namazi, Mart 2023'te hapisteyken görüştüğü meşhur haberciyle bir kere daha iletişime geçerek neler yaşadığını anlattı. 

Bir yıldır özgür olan Namazi, 18 Eylül 2023'te uçaktan inip Amerikan topraklarına vardığında havayı içine solumak için duraksamıştı. Meşhur fotoğraf karesini, 1983'te ABD'ye göç ettiklerinde amcasının sarf ettiği sözleri aktararak açıklıyor:

Amcam 'Bunu hissediyor musunuz? Bu özgürlüğün kokusu' demişti. Onu hatırladım ve bu sefer hissettim. Özgürlüğün kokusunu aldım.

Namazi, İran'la yapılıp diğer 4 ABD yurttaşıyla birlikte özgürlüğünü kazanmasını sağlayan anlaşmadan dolayı Biden'a teşekkür etti:

En çok hissettiğin duygu, minnet. Özellikle de çok zor bir tercih yapıp anlaşmayı sağlayan Biden'a karşı…

Hapiste geçirdiği yıllardan sonra dışarıdaki hayata uyum sağlamakta zorlandığını anlatan Namazi, "Bir keresinde üç gün boyunca evden çıkmadım çünkü alışık değildim. 8 yıllık bir deprem hayatınızı vurunca büyük bir yıkım bırakıyor" diyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

12 yaşında İran'dan ABD'ye göç eden Namazi, 2015'te bir cenaze için gittiği törende alıkonmuştu. Üç ay boyunca sorgulandıktan sonra "düşman bir devletle resmen işbirliği yapmaktan" tutuklanmıştı. 

Kendisi hakkındaki iddiaları hâlâ reddederek "Benim için idam cezası istediler. Rehine olduğum için değer taşıdığımı ve bana zarar vermeyeceklerini düşündüm ama bu varsayım yanlış çıktı" diyor. 

Evin Cezaevi'nde bir dolap büyüklüğündeki hücrede tecride alınmış. "İşbirliği yapmazsan saçların dişlerinle aynı renk olana kadar burada kalacaksın. Bizim konuşma şeklimiz de değişecek" diye tehditler aldığını anlatıyor. 

Namazi, 8 aylık tecrit sırasında işkence gördüğünü ve kendisi dayak yedikten sonra annesinin ziyaretine izin verildiğini anlatırken bunları detaylandırmak istemiyor:

Benim için kelimelere dökmek zor. Terapi sırasında bile tam olarak anlatamıyorum.

Yıllar boyunca yalnız bırakıldığını hisseden Namazi, hapisten CNN'e konuşarak Amerikan kamuoyunun ilgisini çekebildiğini söylüyor:

Eğer rehin alındıysanız gürültü çıkarmanız gerekiyor. Zindanlarında 2 bin 898 gün geçirdim. Bundan faydalandıkları için üzgünüm. Ama başka bir seçenek var mı ki? Bir Amerikalının çürümesine izin mi vereceksiniz?

Geçen yıl İran'ın tuttuğu 5 ABD yurttaşı hapisten çıkarılmıştı. Karşılığında İran'ın bloke edilen 6 milyar dolarlık petrol gelirine yeniden erişimi sağlanmıştı.

Donald Trump ve destekçileri, bunun ABD diplomasisi için kötü bir örnek teşkil ettiğini, diğer devletlerin Amerikan yurttaşlarını rehine almakta şüphe duymayacağını savunmuştu.

 

Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU