Myanmar'daki askeri cunta, yıkıcı sel felaketinin ardından dışarıdan yardım istedi

Kurtarma ekipleri sakinleri güney Myanmar'ın Bago bölgesindeki güvenli alanlara taşıyor / Fotoğraf: AFP

Myanmar'da (Burma) iktidardaki askeri cuntanın lideri olan Min Aung Hlaing, resmi basında yer alan haberlere göre bugün en az 33 kişinin ölümüne ve 236.000'den fazla insanın yerinden edilmesine yol açan sel felaketinin ardından dış yardım talebinde bulundu.

Global New Light Myanmar gazetesine göre Hlaing, dün yaptığı açıklamada, "Hükümet yetkilileri etkilenenler için yardım almak üzere yabancı ülkelerle temasa geçmeli" dedi.

Askeri cunta sözcüsü Zaw Min Tun, dün yaptığı açıklamada, Yagi Kasırgası'ndan kaynaklanan sellerin en az 33 kişinin ölümüne ve 236.000 kişinin yerinden edilmesine yol açtığını ve bazı bölgelerle iletişimin kesildiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu felaket, seçimle iktidara gelen Aung San Suu Kyi yönetimini deviren Şubat 2021 darbesinden bu yana insani, güvenlik ve siyasi krize saplanan ülkenin yaşadığı sefaleti daha da artırdı.

Myanmar'da devam eden iç savaş nedeniyle 2 milyon 700 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Ayrıca yetkililer, ülkenin merkezindeki Mandalay'da bir maden sahasında heyelan nedeniyle onlarca göçmen işçinin kaybolduğu yönündeki doğrulanmamış bilgileri araştırıyor.

Resmi basında, bölgede ve idari başkent Naypyidaw çevresinde meydana gelen su baskınlarının toprak kaymasına neden olduğu ve elektrik tesisatlarının, binaların, yolların, köprülerin ve evlerin yıkıldığı bildirildi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre başkent yakınlarındaki Sin Thy sakinlerinden biri, yükselen sulardan korunmak için geceyi iki çocuğuyla birlikte bir ağaçta geçirdiğini söyledi.

Manadalai bölgesindeki bazı insanlar, fil kullanarak selden etkilenmeyen yerlere ulaşmaya çalıştı.

Yagi Kasırgası geçen hafta sonunda Vietnam, Laos ve Tayland'ın kuzeyini sert bir şekilde vurarak, şiddetli yağışlar nedeniyle büyük sel ve toprak kaymalarına yol açtı.

233'ü Vietnam'da olmak üzere 300'e yakın kişi hayatını kaybetti. Halen çok sayıda kişi hala kayıp ve bu ölü sayısının artabileceğini gösteriyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU